Новото строителство ще продължи да поскъпва през следващите години, строителни предприемачи. Според Николай Ламбуров от Националната асоциация на строителните предприемачи в района на Созопол стойността на имотите ново строителство варира между 900 и 1200 евро на кв. м.

Двустайните и тристайните жилища остават най-предпочитани сред купувачите. В центъра на Бургас цените на имотите се движат между 1300 и 1500 евро на кв. м.

В бургаския квартал Меден рудник стойността на имотите е около 700 евро на кв. м., а в квартал Славейков – 900 евро на кв. м., показват данни на агенция за недвижими имоти.

Покупко-продажбите на имоти в България са нараснали със 17%, а в Бургас – с 13 на сто през  първото полугодие на 2021 година, спрямо същия период през миналата година.

istock
istock

Все повече българи искат да наемат дългосрочно ваканционен дом извън пределите на големия град, казва Невена Стоянова, управляващ директор на фирма за луксозни имоти. Ако преди пандемията клиентите са търсели наем на ваканционно жилище за до месец, сега срокът се удължава на шест месеца. Търсят предимно големи, просторни имоти, така че в тях удобно да се чувства цялото семейство, включително да има място за домашен офис.

Цените на тухлени и панелни жилища се изравняват

Най-търсените региони за наем на луксозен ваканционен имот за втори дом са Южното Черноморие, районът около Балчик, както и зимните курорти Банско и Боровец, посочва Стоянова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg