Според Канадската асоциация за недвижими имоти (CREA), средната цена на канадските жилища през февруари 2022 г. достигна 648 200 долара. Това е с 20% повече от миналата година и е най-високото ниво в историята, съобщава CBC.

Организацията, която представлява 100 000 брокери в цялата страна, заяви, че февруари е вторият най-натоварен месец за продажби на жилища в историята, точно зад миналогодишния рекорд.

Около 58 209 къщи и апартаменти смениха собственика си за един месец. А нарастването на новите обяви през втората половина на месеца предполага, че инерцията може да се превърне в силни продажби и през март.

Анализаторите на CREA посочват, че средната продажна цена може да бъде подвеждаща, защото е изкривена от продажбите на големи пазари с високи цени като Торонто и Ванкувър.

Колко струва имот на морето или в планинските курорти

Брокери отбелязват, че ако не се взимат предвид продажбите в тези два града, тогава средната цена веднага ще намалее с повече от 141 300 долара. Ето защо експертите цитират и втора цифра, известна като индекс на цените на жилищата, за да коригират за обема и вида на продаденото жилище.

istock
istock

Но и тази цифра расте с най-бързи темпове в историята - с 29% спрямо миналата година. Само през февруари той се е увеличил с 3,5% - това е и най-големият месечен скок в историята.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg