Без значителни промени на пазара на недвижими имоти у нас, през третото тримесечие на годината се наблюдава лек спад на цените на жилищата. Това показва анализът на агенция за недвижими имоти Arco Real Estate.
 
От компанията отчитат, че у купувачите на недвижими имоти се забелязва повече разум, като те не бързат да влизат в сделка, взимайки емоционални решения. Отчетите показват, че често се стига до намаляване на началната продажна цена на имота, а продавачите са склонни на компромиси.
 
В София, например, се забелязва спад на сключените сделки, сравнено с предходното тримесечие - 7001 срещу 8615. Спадове се забелязват още в Пловдив и Варна, но за сметка на това има ръст в Бургас - 1931 сделки срещу 1736 за предходните три месеца.
 
Общият брой сключени сделки на територията на страната за третото тримесечие е 54 277, което е съвсем по-малко от второто - 54 371. Налице е спад в сравнение със същия период от годината през 2022, когато сключените сделки са били 62 459 на брой.
 
Какво ни очаква на пазара на недвижими имоти до края на годината?
 
Според експертите, до края на настоящата година няма да има значителни промени в пазара на недвижими имоти. Очаква се да няма осезаем ръст на цените на имотите.
 
На този етап средните цени на жилищата в София задържат нивата си от предходното тримесечие, като в зависимост от район и моментно състояние, те варират между 1600 и 1800 евро на кв.м за двустаен апартамент, и 1500 - 1700 евро на кв.м за тристаен. В идеалния център на София цените на имотите запазват нива от около 2500 евро на кв.м, а в по-широкия център - около 1800 евро на кв.м.
 
Къде се търсят най-често недвижими имоти в столицата?
 
Данните  показват, че най-предпочитани от страна на купувачите остават южните райони на София, както и централната част на града. Най-често търсещите жилище се стремят към удобства като лесен достъп до градски транспорт, възможност за паркиране, наличие на търговски вериги в близост, училища и детски градини.
 
През третото тримесечие на годината се забелязва спад на търсенето на къщи, както и офис помещения и търговски площи.
 

istock
istock

Какви имоти се предлагат най-много на пазара през последното тримесечие?
 
Двустайните и тристайни апартаменти в незавършена фаза, на етап груб строеж, са най-предлаганите, сравнено с предишните три месеца от годината. За София най-актуални остават квартали като “Витоша”, “Малинова долина” и “Овча купел”, като основна причина за това е активното строителство на нови сгради в тези райони.

Купуваме жилище предимно за лични нужди

В зависимост от параметри като завършеност на имота, местоположение и възможност за паркомясто или гараж, цените на тези жилища стартират от 1300 евро на кв.м и достигат до 2000 евро на кв.м.
 
Какво се случва в Пловдив?
 
Пловдив остава един от най-активните градове по отношение на пазара на недвижими имоти, но и там не се забелязват съществени промени през третото тримесечие на годината. Има дори лек спад на търсенето, но не и на цените на имотите.
 
За разлика от столицата, цените в Пловдив продължават да варират между 800 и 1200 евро на кв.м, а най-предпочитаните райони за закупуване на ново жилище са “Тракия”, район Централен и район Западен. Не се забелязва висок интерес в търсенето на търговски площи и офиси, както и на парцели.
 

istock
istock

Умерено търсене на ваканционни имоти
 
Подобно на жилищата, няма съществени промени и по отношение на търсенето на ваканционни имоти през третото тримесечие на 2023 година. То остава умерено, а интересът от страна на купувачите може да се определи като слаб.
 
В добрите комплекси цените продължават да варират около 1000 евро на кв.м, но се намират и имоти на по-ниски цени, като това зависи както от местоположението на имота, така и от самото му качество. Съвсем очаквано, най-предпочитани са ваканционните имоти, намиращи се на локация в близост до морето.
 
И през третото тримесечие най-атрактивни остават ваканционните имоти тип Студио и двустаен апартамент, а най-активно е предлагането на територията на Слънчев бряг.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg