След лекия спад, последните тримесечия донесоха стабилизиране на наемите на магазини в търговските центрове около 34 евро/кв. м. Стойността е за магазин от 100-150 кв. м на добра локация във водещ търговски център в София, показват данните на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

За наем на магазин на централните търговски улици собственици искат около 52 евро/кв. м за обекти със 100-150 кв. м площ. Наемите в ритейл парковете остават 8-10 евро/ кв. м в София и 7-9 евро/ кв. м в останалите градове.

На пазара на търговски площи се наблюдават устойчиви нива на заетост в софийските молове, докато проектите за ритейл паркове набират скорост, показват данните на консултантската компания.

След сътресенията, причинени от пандемията и затварянията, последната година донесе известно стабилизиране при търговските центрове в София и големите градове. Общият обем на новооткритите обекти в молове в страната обаче остана относително малък - 34 700 кв. м, което е близо до нивата от 2020 г.

Какви са наемите на магазини в центъра на София

„Малкият обем нови обекти в търговските центрове през годината се дължи основно на липсата на новозавършени площи в този сегмент на пазара. В същото време работещите молове вече са добре позиционирани и работят при стабилни нива на заетост и устойчив микс от наематели“, коментира Красимир Петров, мениджър търговски площи.

istock
istock

Общият обем на площите в търговски центрове в страната за 2021 г. остава 815 000 кв. м, от които 418 000 кв. м са в София. Дискаунт веригите, магазините за бързооборотни стоки, търговците в категориите здраве, красота и спортни стоки са сред най-бързо растящите.

Подобно на тренда в Централна и Източна Европа, ритейл парковете продължават да са във фокуса на инвеститори и търговци и у нас. Новите проекти в този сегмент през последното тримесечие на 2021 г. са с обща площ 15 700 кв. м. Общият им обем достигна 219 000 кв. м, като в това число влизат обекти с отдаваема площ над 5 000 кв. м. Нарастват и площите в процес на планиране или изграждане.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg