След лек спад на наемите в търговските центрове, през третото тримесечие вте се стабилизираха. Първокласните наемни нива в София останаха 34 евро/кв.м. Наемите на централните търговски улици в столицата се движат около 52 евро/кв.м/месец за 100-150 кв.м. доста по-ниски остават наемите в търговските паркове -  8-10 евро/кв. м в София и 7-9 евро/кв. м в областните градове.

Това сочи докладът на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

Устойчивото възстановяване на потреблението и активните продажби на дребно бележат пазара на търговски площи през третото тримесечие на 2021 г. Това е позитивна тенденция на фона на сериозната стагнация на пазара през предходната година, посочват експертите.

Вътрешното търсене е основният двигател на ръста на БВП, повлиян и от нарастващите цени на горивата и енергията, които пораждат опасения за инфлация. Индексът на потребителските цени се повишава рязко с 4% през септември и се очаква да остане висок през следващите месеци.

“На фокус и през това тримесечие остават ритейл парковете. С 202 000 кв. м. площи този сегмент продължава да привлича вниманието на наемателите и предприемачите”, коментира Красимир Петров, мениджър търговски площи и управление на активи.

„През последното тримесечие два нови проекта в областните градове допълниха общия обем, а повече от 150 000 кв.м са в процес на изграждане или във фаза на планиране. Ако всички проекти се реализират според плановете на предприемачите, през следващите две години площта на ритейл парковете в страната ще се удвои”, допълни Петров.

Аптеките, дискаунт магазините, бързооборотните стоки, домакински уреди и стоки за дома са сред най-бързо развиващите се търговци в ритейл парковете. Преди слабо развит, сега сегментът се превръща в най-подходящата платформа за експанзия извън София и големите градове. За разлика от тях повечето търговски центрове регистрират по-слабо активен период по отношение на откриването на нови обекти през третото тримесечие на 2021 г.

istock
istock

Несигурността и сравнително наситеният пазар в големите градове правят някои марки по-предпазливи по отношение на експанзията, особено в областта на търговията със стоки, които не са от първа необходимост.

Моловете се изпразват, наемите падат

“Въпреки това повечето мениджъри на молове очакват последното тримесечие на 2021 г. да бъде по-активно както в София, така и в цялата страна. Търговските центрове в София продължават да регистрират относително стабилни нива на заетост, като свободните площи са около 6% през последното тримесечие”, коментира Красимир Петров. Общото предлагане на площи в търговски центрове в страната остава 815 000 кв. м, се казва още в доклада на компанията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg