След трите вълни на пълно или частично затваряне на търговски площи търсенето на нови локации в моловете остава слабо и това повишава натиска върху наемните цени, показва доклад на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

Офертите за първокласни площи в търговските центрове в столицата в началото на 2021 г. са 35 евро/кв. м, отбелязвайки лек спад спрямо предходното тримесечие. В Пловдив наемните цени са около 25 евро/кв. м.
 
Променливата обстановка и пониженото потребление продължават да влияят негативно върху пазара на търговски площи, забавяйки възстановяването на сегмента. През първото тримесечие активността на наемния пазар е умерена, с приблизително 8200 кв. м новооткрити търговски площи в молове в страната. В същото време много търговци се насочват към алтернативни формати и по-централни локации в по-голяма близост и удобство на клиентите си.

 „Година след първия локдаун наемателите в молове продължават да търсят алтернативи и временни намаления, за да минимализират щетите от ограничителните мерки. През изминалата година търговските центрове бяха принудително затворени близо 100 дни, което се равнява на близо 30% от годишното им работно време.

Утежняващо ситуацията обстоятелство е, че наемателите не работиха през декември, който традиционно е най-силният месец заради коледното пазаруване“, коментира Иван Граматиков, мениджър „Търговски площи“ в компанията.

„Ограниченията на достъпа до търговските центрове постепенно измениха потребителските нагласи. Виждаме как наред с ритейл парковете, т.нар „кънвиниънс“ търговия е във възход. Клиентите търсят магазини в центровете на градовете или в гъсто населени жилищни райони. Освен, че пестят време, някои от тези обекти са удобно място за получаване на стоки, поръчани онлайн, особено в периоди на локдаун“, пояснява Иван Граматиков.

istock
istock

Ритейл парковете остават във фокуса на дивелопърите с 31 800 кв. м площи в процес на изграждане. Към началото на 2021 г. общият обем на сегмента достига 179 363 кв. м, концентриран в София и Пловдив. Ритейл паркове се налагат сред активно разрастващите се наематели и се приемат за добра и рентабилна възможност за навлизане на пазара в регионалните градове.

По-нисък наем, но по-дълъг договор предлагат собственици

Пазарът на логистични площи задържа активността си от 2020 година. За първите три месеца на 2021 г. общият обем завършени или отдадени под наем производствени и логистични площи в София е 48 851 кв. м. Преобладават имотите за собствено ползване, като много от тях са разширения на малки производствени обекти. Имотите в строеж в столицата нарастват до близо 355 хил. кв. м, като в редица случаи отново става въпрос за разширения на логистични оператори, складови площи на търговски вериги или малки производства.

„Очакваме увеличаване на търсенето в сегмента на индустриалните площи от производствени компании, които установяват бизнес операции в страната. Също така и повече запитвания за складови площи от фармацевтични компании, дистрибутори и търговски компании на медицински консумативи.

istock
istock

Не на последно място предвиждаме позитивна тенденция в бизнеса с договорна логистика (3PL), в която логистичните оператори печелят поръчки на регионално ниво и усвояват площи в страната“, казва Жоро Ангелов, мениджър „Индустриални площи и развитие на парцели“ в компанията. Стабилният интерес и лекото покачване на предлагането поддържат наемните нива в София устойчиви.

За първокласни площи те са 4,2-4,4 евро/кв. м за средно големи обекти. По-големите имоти, над 10 хил. кв. м, търсените нива са малко под 4 евро/кв. м. Този тип предлагане на новоизградени площи за отдаване под наем е съсредоточено в индустриалните зони около столицата.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg