У нас най-много се търсят двустайни и тристайни жилища, коментира пред рariteni.bg Стойчо Николов, говорейки за тенденциите на българския пазар на недвижими имоти. “За разлика от миналата година, приоритет имат тристайните апартаменти, дори със задължително условие да имат втори санитарен възел - с това тази година се различава от миналата”, обясни експертът.
По думите му за разлика от миналата година, сега се търсят жилища, които са завършени или поне имат Акт 14, за да могат да бъдат финансирани от банките.

Според Николов, днес хората много по-често търсят имоти за живеене, сравнено с друг скорошен период, когато са се купували главно жилища с инвестиционна цел.

“Разликата е, че преди имаше несигурност от слуховете за инфлацията, която днес е овладяна - много по-лесно се случват нещата, а лихвеният процент за финансиране е около 2.5-3%, което е много добре, дори за останалите европейски страни. Хората вече търсят имоти за живеене, а не само за инвестиции, както бе през миналата или по-миналата година. Сега клиентите правят и по-малко компромиси по отношение на изложение, качество, етаж, локация, достъп до градски транспорт и т.н.”, обясни експертът.

Според Николов, клиентите вече са се научили сами да проверяват кой е строителят на дадена сграда, за да преценят дали строителството би било достатъчно качествено. “Най-важното за хората днес е качеството на изпълнение, а ако е ново строителство, проверяват кой е строителят, защото те са разпознаваеми и пазарът вече отся онези, които са добри”, посочи консултантът.
Той отчита, че по-младите хора залагат на ново строителство, докато панелните жилища се търгуват най-вече с цел инвестиция.

“Всяка година в София излизат по 10 000 нови имота - 1/3 от тях са ново строителство, а останалите са вторична продажба. Старите панелни жилища остават по-скоро инвестиционни, докато по-младото поколение търси нещо ново и съвременно - с модерен кухненски бокс, отделна баня и т.н.”, посочи той.

istock
istock

Консултантът разкрива, че през тази година нараства и търсенето на къщи, особено в райони като Равно поле и Нови хан.

“От тази година забелязваме и нещо ново, което вече е характерно за пазара - търсене на къщи, особено от новия редови тип, където може да има отделно дворно място. Предпочитани райони са Равно поле и Нови хан.”, допълни Никилов.

По думите му обикновено хората, които имат големи жилища, търсят закупуването на къща, което приемат като логична следваща стъпка.
“Има голямо засилване в търсенето на къщи, особено на места като Равно поле, Нови хан, Банкя. Тук дори можем да конкретизираме квартала на Банкя “Градоман”, където вече има къщи с много големи дворни пространства и получаваме множество запитвания за подобен тип имоти, които не са евтини, но за сметка на това са луксозни. Хората, които имат големи жилища, днес имат желанието да ги заменят с къща”, каза Николов.
Той отбелязва, че има търсене и на т.нар. “умни къщи”, особено от страна на хората в IT сектора.

Жилище под наем или собственост с ипотечен кредит: Как да вземем решение?

“Смарт къщите са нещо, което малко клиенти могат да си позволят, но за което получаваме все повече запитвания - особено от хора от IT сектора. Имаме клиенти, които работят в големи международни компании и държат на това къщата им е да е “умна”, да има добра изолация, добра комуникация, собствено захранване и термопомпи, и т.н.”, посочва консултантът.

Остава силно търсенето на необзаведени апартаменти, които собствениците могат да обзаведат по свой вкус. Има обаче задължително условие те да са завършени “до ключ”. “Днес по-често се търсят необзаведени жилища, но завършени до ключ. Което означава, че има настилки, шпакловка, замазка, боя и т.н. Разбира се, има голям процент от хора, които търсят и напълно готови жилища, но търсенето вече е за живеене и всеки иска да наложи своя собствен стил”, каза Николов.

istock
istock

Кои са най-популярните райони за живот в София?

Далеч от изненадващо, това са южните квартали - тенденция, която продължава от години.
“Няма промяна по отношение на най-търсените райони за живеене. От няколко години предпочитани райони в София са южните - “Манастирски ливади”, “Витоша”, “Кръстова вада”, горната част на Лозенец - тези части са най-предпочитани. Не бива да изключваме и “Овча купел”, който напоследък стана много по-популярен заради новооткритата линия на метрото.”, обясни консултантът.
“От 4-5 години южните райони остават най-търсени, откакто започна да се строи активно. Днес квартали като “Манастирски ливади” са едни от най-модерните и престижни квартали заради удобния транспорт и заради това, че си малко по-далеч от центъра, но имаш бърза и удобна връзка”, добави Стойчо Николов.

Той отчита, че все повече хора започват да търсят и жилища с добра енергийна ефективност. “Хората, които имат големи жилища, вече се насочват към закупуване на къщи. Както знаем, там е добре да има добра изолация, като се търсят варианти като термопомпи, захранване от електрически панели и т.н. Енергийната ефективност и шумоизолацията остават изключително важни. Днес клиентите вече са много по-взискателни, сравнено с преди. Преди по-бързо взимаха решение, но днес много ми харесва, че стават все по-взискателни”, смята експертът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg