Имотите ще продължат да поскъпват и през тази година, но пазарът върви към балон. Това предупреждават експерти след като през миналата година беше отчетен рекорден ръст в цените на жилищата въпреки пандемията.

Ще се стигне ли до прегряване и спад на цените и кога е най-подходящият момент да купим апартамент?

Интересът към жилища, които са ново строителство, се запази и през миналата година. Ръстът на цените от 15%, който имотният пазар в София достигна през 2021 г., е най-големият от 2008 г. насам след икономическата криза, отчитат брокерите.

По всичко личи, че броят на сделките и цените на жилищата ще продължат да растат и през следващите месеци, поне в големите градове, информира NOVA.

С колко поскъпнаха имотите у нас от 2010 г. насам

Факторите за това са инфлацията, ниските лихви по кредитите, както и спестените пари на потребителите и желанието им да ги вложат в сигурна инвестиция. Според експерти обаче с продължаващите ръстове от над 10% пазарът върви към балон и връщане на ситуацията от преди 14 години.

istock
istock

Още в началото на пандемията Александра Дянкова решава да инвестира в собствено жилище. Търси двустаен апартамент, ново строителство, в централните или южните квартали на София. През последните месеци обаче дълго отлаганата покупка става все по-наложителна, за да не изяде инфлацията спестяванията й.

„Левът се обезценява с всеки изминал ден. Предпочитам да вложа спестените си пари в нещо сигурно, а какво по-сигурно от недвижими имоти? Може би закъснях – трябваше да купя апартамента миналата или по-миналата година, когато цените не бяха все още толкова нагоре. Цените на строителните материали поскъпват всеки ден, логично е и жилищата да поскъпват – затова бих се ориентирала към изгодна сделка още сега – възможно най-скоро”, казва тя.

Цените на имотите ще вървят още нагоре

Подходящ момент ли са следващите месеци Александра да закупи ново жилище – коментират експертите на имотния пазар. През миналата година пазарът на жилища достига нови ръстове.

istock
istock

„В Бургас например имаме 38% ръст на сделките, което е изключително сериозен ръст. Има изключително голямо търсене. В София имаме 31% ръст на сделките спрямо миналата година, имаме и ръст на сделките спрямо 2019 г., която беше най-силната година откъм брой сделки от началото на кризата”, посочва Гepгaнa Бaxчeивaнoвa, която е изпълнителен директор на компания за недвижими имоти.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg