Все повече се забелязва интерес в търсенето на къщи и парцели за строителство на къщи в покрайнините на София.

Средствата, които са готови да дадат купувачите са в широк диапазон, вариращи от 90 000 до 300 000 евро в зависимост от района, в който се намира къщата, състоянието и и др., показват данни на компанията за недвижими имоти Arco Real Estate.

Предпочитани при търсенето на такива имоти са кварталите Драгалевци и Симеоново, а също така и селата Лозен, Панчарево, Бистрица и др. Цените на парцелите също варират в широки граници от 50 000 до 100 000 евро в населените места около София, а в самата столица са и значително по-високи.

И в Пловдив се забелязва известен интерес при търсенето на къщи и парцели за къщи в близост до околностите на града. Предпочитани са селата Труд, Марково, Войводиново, Царацово, Радиново, Белащица и др., като там имотите (ново строителство) се предлагат на цени от 850 до 1140 евро/кв.м.

Бум в продажбите на къщи

През първото тримесечие на годината в София са вписани 7268 сделки, което е ръст с 8,7% спрямо същия период на миналата година, когато вписаните сделки са 6683. Това е най-високият скок на сделките в столицата от 2008 г. до момента.

istock
istock

Общият брой на вписаните сделки с имоти за цялата страна през първото тримесечие на 2022г. е 48 875 спрямо 44 113 за същия период на миналата година, което е ръст с 10,7%.

Голям дял във вписаните сделки заемат имоти, чието строителство е започнало в предходните години, но сградите сега биват въведени в експлоатация и сделката се отразява към този момент в Агенцията по вписванията. И през началото на 2022г. се запазва тенденцията търсенето да надвишава предлагането.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg