Цените на апартаментите в Прага и регионалните градове са нараснали средно с 19% на годишна база през първото тримесечие на 2021 г., показват данни на Deloitte.

Средната цена на квадратен метър жилище е била 3 ​​040 евро. Темповете на растеж са били най-високите през последните пет години, пише изданието ceskenoviny.cz.

Най-скъпите апартаменти се намират в Прага (средно 3900 евро на кв. м), а най-евтините са в Усти над Лабе (1040 евро на кв.м). От края на 2015 г. цените на жилищата в Чешката република скочиха с 86%.

Колко струва апартамент в Полша

На годишна база най-значителният ръст на цените на имотите е отбелязан в Острава (почти  33%), следван от Усти над Лабе (27,1%) и Храдец Кралове (23,2%). Най-бавният растеж се наблюдава в Злин ( 9,3%), Прага (13,5%) и Карлови Вари (13,8%).

През първото тримесечие в Чешката република са продадени 7164 апартамента в проекти за строителство, тухлени и панелни къщи на обща стойност 1,3 млрд. евро.

istock
istock

В сравнение със същия период на миналата година броят на продадените апартаменти се е увеличил с една четвърт и тяхната стойност почти удвоени.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg