През второто тримесечие на 2021 г. цените на апартаментите в Прага са се увеличили с 16% в сравнение със същия период година по-рано, до 4940 евро на квадратен метър. Това е най-високата цена сред анализираните осем града.

Експерти смятат, че Прага може да се превърне в град за богатите. В края на краищата, жител на столицата трябва да спести заплатата си за 16 години, за да си купи нов апартамент.

Главният изпълнителен директор на FérMakléři.cz Лумир Кунц смята, че основната причина за покачването на цените е липсата на предлагане. Влияе и поскъпването на енергоносителите и строителните материали. Въпреки че, може би, търсенето ще отслабне малко, защото лихвените проценти в Чешката република могат да се утроят.

Продават тристаен апартамент за 9 млн. евро

Ако вземем Чехия като цяло, най-значителен годишен ръст е регистриран в Усти над Лабем, където междувременно цената на квадратен метър е най-ниската сред най-големите градове в страната. На годишна база цените в града са се увеличили с 61% до 1530 евро на квадратен метър.

istock
istock

Цените също се увеличават значително в Острава (с 39,8%), Храдец Кралове (с 37,6%) и Ческе Будейовице (с 35,8%). Най-ниско покачване след Прага е в Оломоуц (с 27%).

Най-скъпото жилище извън столицата е в Бърно: 4060 евро на квадратен метър. Следват Храдец Кралове (3120 евро) и Ческе Будейовице (2800 евро). След Усти над Лабем най-евтините апартаменти са в Острава: 1900 евро на кв.м.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg