Тристаен апартамент на 47-ия етаж в сграда, извисяваща се в центъра на Франкфурт, се продава за 9 млн. евро – солидна сума, която е знак за предупреждение. Кварталът е наречен „Майнхатън“ от местните жители заради небостъргачите и местоположението му до река Майн. Той не може да се конкурира с Ню Йорк по отношение на нощен живот, култура и банкиране, но пък го изпревари по отношение на риска от имотен балон в световната класация на UBS за 2021 г., предава Reuters.

Днес тенденцията показва, че един на всеки двама германци си купува къща или апартамент, след като дълго време ситуацията бе различна и хората се въздържаха от подобни действия. Рекордно ниските лихви по ипотечни кредити и растящите цени на наемите обаче промениха това и все повече германци започнаха да инвестират в жилища.

Със засиленото търсене дойде и бумът в строителството. Във Франкфурт изникнаха 18 небостъргача, а тенденцията започна да се вижда в цяла Германия. Така цените на имотите достигнаха рекордни върхове – от средата на 2016 г. досега увеличението е с 50%.

В резултат на всичко това днес Франкфурт е пред Хонконг, Торонто и Ню Йорк в тазгодишната класация за имотните балони на UBS. Друг германски град – Мюнхен, също е близо до върха.

От средата на 2019 г. поскъпването на недвижимите имоти в Германия изпреварва голяма част от ръстовете не други места в Европа, включително Франция и Великобритания. През второто тримесечие на 2021 г. цените на жилищата скочиха с повече от 10% в сравнение с година по-рано.

istock
istock

Заради голямото търсене германската застрахователна компания Allianz и местният пенсионен фонд тази година решиха да инвестират 1.4 млрд. евро в изграждането на един от четири нови небостъргача, планирани във финансовата столица. Проектът, известен като FOUR, включва офиси, както и апартаменти с две спални на цена от около 3 млн. евро.

Насочваме се към района на Франкфурт. Търсенето потвърди, че това е правилният подход. Не виждаме балон“, казаха предприемачи, участващи в проекта. Градът е един от най-богатите в Германия.

Коронавирусът ускори рязко желанието на хората да инвестират в имоти. Те имаха заделени средства, които трябваше да вложат някъде, защото депозитите бяха засегнати от отрицателните лихвени проценти.

Кой е най-скъпият град в света

По-малко от 42% от германците са притежавали собствен дом през 2006 г., но делът им нарасна по време на финансовата криза и достигна почти 47% през 2018 г.

Заемите за закупуване на имот набраха скорост по време на пандемията, според последните данни на германската Bundesbank. Жилищните кредити достигнаха 1.45 трлн. евро в края на 2020 г., приблизително с 6% повече спрямо година по-рано. Данните за 2021 г. показват, че тези заеми продължават да растат.

istock
istock

Продължаващата пандемия ограничава имиграцията, а застаряващото население на Германия се свива все по-бързо. Затова и според някои наблюдатели има изгледи, че са посети семена за корекция на цените на имотите.

Бундесбанк предупреди през ноември за рискове от прегряване на имотния пазар и съобщи, че той може да е надценен с около 30%.Нуждаем се от около 220 хил. имигранти само за да запазим стабилни броя на населението и търсенето на имоти. Но имиграцията понесе удар заради коронавируса“, коментира икономистът Йошен Мьоберт от Deutsche Bank Research, допълвайки, че нетната имиграция е намаляла от над 400 хил. преди пандемията до 220 хил. миналата година.

В какви жилища живеят британците

Мьоберт прогнозира, че това наред с по-строгите правила за енергийна ефективност на жилищата и контрола върху наемите означава, че имотният пазар може да се обърне през 2024 г. Достигаме върха“, коментира той.

Барбара Стеенберген от Международния съюз на наемателите казва, че пандемията е затегнала контрола върху инвеститорите в имоти в цяла Европа, като е ограничила закупуването на обикновени домове от чуждестранни купувачи в Амстердам и другаде. „Пазарите стават по-регулирани за инвеститорите в Европа“, смята тя.

istock
istock

Във Франкфурт има първи признаци за обръщане на тенденциите, след като планове за дизайнерска жилищна кула под бранда на Porsche бяха отменени. А местните власти са съгласни, че върхът може да е достигнат. Небето не е граница за цените на имотите“, казва говорител на отдела по градоустройство към кметството във Франкфурт.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg