Швейцарският жилищен пазар продължава да се стабилизира. Цените на жилищата намаляха леко с 0,11% през 2021 г., след като се повишиха с 1,09% на годишна база през 2020 г. За последното тримесечие на 2021 г. цените на жилищата са намалели с 0,25%, показват данни на Global Property Guide.

След около 15 години непрекъснат растеж на цените на жилищата, швейцарският пазар на недвижими имоти се стабилизира през последните три години, главно поради мерките на швейцарското правителство за охлаждане на пазара.

Забавянето на пазара на недвижими имоти през последните години може да се дължи на по-строгите критерии за кредитиране на Швейцарската национална банка, предназначени да намалят жилищния дълг (в момента 90% от целия дълг на домакинствата). Решението на централната банка да премахне ограниченията върху еврото през 2015 г. също направи швейцарските недвижими имоти по-скъпи за чуждестранните инвеститори, намалявайки търсенето.

Наемателите чакат на опашка за жилища

Средната цена на апартамент в Цюрих е 11 470 евро на кв.м. Апартаменти в центъра на града с площ от 120 квадратни метра могат да бъдат закупени за приблизително 1 446 840 евро и отдадени под наем за 3 950 евро на месец. Така доходността ще бъде 3,27% годишно.

istock
istock

Швейцарската икономика нарасна с 3,5% на годишна база през 2021 г., подобрение от свиването с 2,9% през 2020 г., но под първоначалните прогнози, на фона на възобновяване на инфекциите в края на 2021 г. и затягане на ограниченията в целия регион.

Държавният секретариат по икономическите въпроси (SECO) прогнозира швейцарския икономически растеж тази година от 3%.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg