Цените на жилищата в Нидерландия през тази година са пет пъти по-високи, отколкото през 1993 г. , показват данни компанията за оценка на имоти Calcasa, съобщава сайтът I am Expat.
 
Според тях до лятото на 2023 г. средната цена на частна къща в Холандия (не ново строителство) е била €434 000. Въпреки че това е с 5,6% по-ниско от миналото лято, това е петкратно увеличение в сравнение с 1993 г., когато средната цена беше 82 000 евро.
Най-рязкото увеличение на цените се наблюдава в района на Рандстад. Северна Нидерландия отбеляза най-голямото увеличение, като цените сега са 6,1 пъти по-високи от преди 30 години. От друга страна, в Лимбург цените през 2023 г. са с 4,2% по-високи от 1993 г.
 
Също така не е изненадващо, че Амстердам е градът, в който цените на жилищата са се увеличили най-много: от средно 81 000 евро през 1993 г. до 588 000 евро през 2023 г.; това означава, че цените в нидерландската столица сега са 7,3 пъти по-високи, отколкото преди 30 години. На второ място е Харлем, където цените вече са 6,9 пъти по-високи, а Bloemendaal затваря челната тройка (6,6 пъти по-високи). Утрехт (6,5 пъти по-висок) и Ротердам (6,3 пъти по-висок) също заемат места в челната десетка.

Рязкото покачване на цените през последните три десетилетия може да се отдаде на „комбинация от фактори“, включително инфлация. С нарастването на холандското население расте и търсенето на жилища: „това нарастващо търсене доведе до повишаване на цените, особено в градските райони, където недостигът на достъпни жилища е още по-голям.“

Пенсионери търсят селски имоти в Гърция

Заплатите също се повишиха значително от началото на 90-те години, повишавайки покупателната способност. Падащите лихвени проценти по ипотечните кредити също направиха притежаването на жилище по-привлекателна финансова опция, което допълнително увеличи търсенето на жилища в цялата страна.
 

istock
istock

И накрая, въпреки че търсенето се е увеличило, „наличието на земя за строеж и проблемите в строителния сектор ограничиха предлагането на нови жилища“, обясняват експертите. Строгите строителни разпоредби, съчетани с липсата на пространство, изостриха съществуващите проблеми, което доведе до допълнително покачване на цените.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg