Коронавирусът не е намалил стойността на ваканционните имоти на Майорка, а ги увеличи: средната цена на всички имоти, които са били продадени на острова през миналата година, е била с около 14 процента над предходната година – почти 303 000 евро. И то въпреки факта, че броят на трансакциите е спаднал с 27 процента, пише Handelsblatt.

Експертите обясняват това по-специално с покупките от чужденци. Защото картината е много различна в зависимост от региона. „Има и райони на Балеарските острови, където цените са паднали със 17 процента“, казва Франсиско Лопес от местната адвокатска кантора Staubach по време на кръгла маса за пазара на недвижими имоти на острова в края на март. В региони като около Андратакс, където много чужденци купуват недвижими имоти, цените растат.

Много клиенти днес търсят допир до природата, който им създава усещането, че са по-малко заключени, дори в рамките на блокиране, казва Флориан Хофер, който ръководи цялостния бизнес на Engel & Völkers на Балеарските острови. 92 процента от клиентите на брокера, който предлага предимно луксозни имоти, са чужденци. „Неща като тераса или трета стая в градски апартамент с място за домашния офис вече не са просто екстри за купувачите, а задължителен елемент“, казва той.

Цените на пазара за недвижими имоти на Балеарските острови са стабилни от години. Делът на чуждестранните купувачи е 30 процента през миналата година. Това означава, че в някои региони се търсят наистина луксозни имоти. Например около елегантното яхтено пристанище Port Andratx цената на квадратния метър на всички предлагани имоти е 9000 евро в края на миналата година.

istock
istock

А клиентелата е доста заможна. „95 процента от моите международни клиенти са много богати - предприемачи или мениджъри, които плащат без финансиране“, казва адвокатът Лопес. Една от причините са и трайно ниските лихвени проценти: на Майорка, както и другаде, те означават, че инвеститорите все повече инвестират активите си в бетон. След това може да се появят на Майорка в Café Cappuccino в Пуерто Порталс и да гледат нежно люлеещите се яхти.

Какви имоти търсят богаташите

Други първо наемат, за да могат да дойдат бързо на острова, а след това търсят имот, който да купят на място. „Отделът за отдаване под наем свърши наличните къщи, пазарът погълна всички оферти“, казва Ленц. И то при наеми от 10 000 до 15 000 евро на месец.

Engel & Völkers все още не вижда признаци за прегряване на пазара. Вярно е, че за първи път повече продукти се изтеглят от пазара, отколкото се добавят. „Но все още има 2500 имота за продажба“, обяснява колегата на Ленц Флориан Хофер.

istock
istock

Engel & Völkers също продължава да строи енергично. Най-зрелищният проект са 24 къщи, издълбани в планината. Оттам бъдещите жители могат да видят пристанището Andratx вдясно, направо над зелените хълмове и вляво едноименното село.
 
Тази гледка има своята цена: къщите с жилищна площ от 170 квадратни метра или повече струват около два милиона евро. Съседните имоти също изглеждат добре подготвени: казват, че за партита във вилата на върха на планината гостите обичат да летят с хеликоптер.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg