Според доклада за ски имотите на Knight Frank за 2023 г. средната цена на хижа с четири стаи в 23 популярни ски курорта се е увеличила с 5,8% на годишна база до юни 2022 г., спрямо 4,6% година по-рано.  Това е най-бързият темп за последните осем години.

ТОП 10 ски курорта в Европа с най-бърз ръст на цените (Q2 2021 – Q2 2022)*:
 
    Кран Монтана, Швейцария +14%

    Сейнт Мориц, Швейцария +14%

    Клостерс, Швейцария +13,8%

    Давос, Швейцария +13%

    Ле Гет, Франция +11,1%

    Морзин, Франция +9%

    Кицбюел, Австрия +8,6%

    Вербие, Швейцария +8%

    Мегев, Франция +6,9%

    Грименц, Швейцария +6,4%

Това означава, че първокласните цени във френските и швейцарските Алпи са се повишили средно с 13,9% по време на пандемията. Швейцарските курорти се представиха по-добре от френските през втора поредна година, като цените се повишиха средно със 7,1% в сравнение с 4,3% във френските курорти.

Швейцарските курорти Кран Монтана и Сейнт Мориц водят класацията, като и двата регистрират годишен ръст от 14% през годината до юни 2022 г. Кран Монтана, където активността спадна преди кризата с Covid-19, се възстанови със своите акредитиви като целогодишен курорт. Разположен на склон с южно изложение, разполагащ с две шампионски голф игрища и изобилие от удобства, курортът отново е на радара на купувачите, търсещи по-достъпна база в Швейцария.

Представянето на Сейнт Мориц се дължи основно на липсата на предлагане на свободни имоти. Той остава предпочитан курорт за купувачи от Цюрих и Милано; два града на по-малко от три часа път с кола. Освен това има няколко други курорти в долината Граубюнден, които предлагат същата целогодишна привлекателност – живот край езерото през лятото и дълъг ски сезон плюс ресторанти, които остават отворени през цялата година.

Вербие, където цените на имотите са нараснали с 8%,  отбеляза голям обем продажби през последните 12 месеца, което намали предлагането в курорта. Търсенето е наистина глобално, като запитванията от базирани в Обединеното кралство и САЩ купувачи бяха особено силни през миналия сезон. Тази година виждаме включването на три нови ски курорта в индекса, Морзин, Ле Гет и Кицбюел, посочват от Knight Frank.

istock
istock

Франция остава най-популярната дестинация, като 75% от настоящите собственици имат дом там, както и предпочитаната дестинация за половината от всички бъдещи купувачи. Швейцария е на второ място, следвана от други европейски дестинации като Австрия и Италия (и двете по 9%). Почти 40% от респондентите вече притежават ски къща, като една пета от анкетираните активно търсят да купят ски къща в бъдеще (22%), а 49% обмислят покупка в бъдеще.

Как да си купите къща за 1 франк в Швейцария

10 имота за над 20 милиона щатски долара, 27 за над 10 милиона щатски долара и три над 30 милиона щатски долара вече са договорени, откакто Федералният резерв започна да повишава лихвените проценти през март 2022 г. Очаквайте, че принудителните продавачи ще бъдат рядкост през следващите месеци.

Какви са цените в различните курорти

Knight Frank
Knight Frank

Швейцарският курорт Гщаат е най-скъпият в Европа, където квадратният метър стига 37 941 евро, следва Сейнт Мориц, където цената е 28 266 евро на квадрат, Вербие във Франция – 27 757 евро, Куршавел – 27 200 евро, Зермат – 23 188 евро, Кицбюел -  18971 евро. Най-ниски са цените в Чампери – 9088 евро на квадратен метър, Морзин – 9 538 евро и Ле Гет – 10 000 евро.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg