Любители на планината и на зимните спортове в Европа и САЩ преосмислят приоритетите в работата и свободното си време и луксозните ски курорти се възползват от това. Цените на някои места са достигнали рекорден връх, тъй като местни купувачи са запълнили оставената празнина от чуждестранните купувачи, които с изключение на откъслечни огледи след пътуване с частен самолет или покупки без оглед на място, са отсъстващи, пише Financial Times. Чуждестранни купувачи, които все пак успеят да стигнат до курортите тази зима, вероятно ще открият пазари, доминирани от местни жители.

В луксозните курорти, където броят на вторите домове е ограничен по закон до 20% от пазара, предлагането на имоти е ограничено. Средната цена на ваканционен имот в Швейцарските Алпи е нараснала с 4% през 2020 г., най-големия ръст от 2012 г. насам, сочат данни на швейцарската банка UBS. Но в райони, където цените на имотите са над 10 хил. швейцарски франка (10 900 долара) на квадратен метър, цените са се покачили с 8 на сто. „Ваканционните жилища направиха истинско завръщане“, коментира Клаудио Сапутели, ръководител на отдела за недвижими имоти на подразделението за глобално управление на богатството в UBS.

Купувачи от Женева плащат по 900 хил. до 2 млн. швейцарски франка за вили в селища като Тион, Вейзонас и Нендаз в ски зоната „четири долини“. Вилар-сюр-Олон в Швейцарските Алпи е популярен сред местните купувачи, живеещи близо до Женевското езеро благодарение на целогодишното си обитаване и международните училища, както и близостта си, на 90 минути с кола, до центъра на Женева.

Четиристаен апартамент в луксозен комплекс се продавал на цена между 6,5 млн. и 6,8 млн. швейцарски франка през август, а вила от 80-те години на миналия век с нужда от ремонт била оценена на между 3 и 3,5 млн. швейцарски франка, но в крайна сметка била купена от швейцарски гражданин за 4,2 млн. франка.

Цените на луксозните вили във Вербие са нараснали с 10,2% в годината до юни 2021 г., сочат данни на Knight Frank. Но курортите в немскоговорещата част от Швейцария, които обикновено привличат купувачи от кантони като Цюрих и Цуг, отчитат още по-големи ръстове – 16,5% в Сейнт Мориц, 14,4% в Клостерс и 13,4% в Давос.

Недостигът на имоти с официален статут на второ жилище тласка нагоре цените в австрийския град Кицбюел, най-скъпия ски курорт в страната. Липсват и новопостроени имоти заради спирането на строителството по време на блокадата, последвана от глобалните проблеми с веригите за доставка. „Това даде възможност на продавачите да искат солени цени преди завършването на новите имоти“, казва Флориан Хофер, изпълнителен директор на агенцията за недвижими имоти Engel & Völkers.

istock
istock

Той допълва, че продажбите миналата година включвали вили на цена между 17,5 млн. и 22 млн. евро. „Пазарът не е нажежен, но е ускорен, стимулиран от евтините пари, страха от нова блокада заради COVID и опасението на хората, че отново може да бъдат блокирани в апартамент във Виена или Мюнхен. Купувачите станаха много по-малко чувствителни към цената“, допълва Хофер.

Вторите домове в австрийските туристически райони са строго ограничени през последните години за насърчаване на целогодишното обитаване. Вместо да стоят празни, докато собствениците им не са там, имотите със статут на ваканционен дом задължително трябва да бъдат отдавани под наем, което означава, че трябва да са налични за наемане за определен брой седмици всяка година. Собствениците могат да си върнат ДДС-то от 20% върху тези имоти, когато ги купуват нови, и да получават стабилни доходи за покриване на текущите разходи.

Колко струва къща в северозападна Франция

Въпреки че броят на подобни имоти не е голям, австрийците проявяват все по-голям интерес към този инвестиционен модел, който е популярен сред чуждестранните купувачи, казва Томас Джойс, ръководител на продажбите в агенцията за недвижими имоти Pure International. Той отчита спад на интереса от британски купувачи след Brexit, който е направил закупуването на жилище по-сложно за тях като граждани на страна извън ЕС.

 „Преди две години купувачите търсеха тристаен апартамент близо до барове и ресторанти, но сега предпочитат повече пространство в по-спокойни локации“, казва Роди Арис, асоцииран партньор в Knight Frank, отговарящ за Френските Алпи. Местните купувачи са нараснали от 60% на 74% между зимните сезони 2019-2020 и 2020-2021 г. Купувачите обичайно са от Париж, Бордо и Лион.

Купувачи, които искат близост до магазина на Hermès или до ресторанта La Table de l’Alpaga с две звезди Мишлен в Межев, могат да очакват да платят над 4 млн. евро за вила.

istock
istock

В Мерибел, купувачите от Франция вече не са само хора близо до пенсионна възраст, казва Офели Дюпон, брокер в компанията Savills. Клиенти на възраст между 40 и 50 години обикновено инвестират над 2 млн. евро във вила, казва тя. Търсят се и спокойни селища с целогодишно обитаване, отбелязва Лусилия Дежьон, брокер в агенцията за недвижими имоти Leggett Immobilier в Савоя. За ремонтирана четиристайна вила в района купувачите трябва да очакват да платят малко под 1 млн. евро, казва тя.

От другата страна на Атлантическия океан в Аспен, щата Колорадо, конкуренцията за домове също тласка цените нагоре. Рекордът тази година е 72,5 млн. долара за дом с 11 стаи. Компанията за оценки на имоти Miller Samuel съобщава, че през 2020-2021 г. там са реализирани 40 продажби на домове на цена над 20 млн. долара, а цената на квадратен метър на луксозен имот е нараснала с 16,6% на годишна база. Продажбите в Аспен са се увеличили от 243 през 2019 г. на 375 през 2020 г. и 288 от началото на тази година.

Купувачите на второ жилище търсят по-голям имот, а новите купувачи пристигат от градове като Ню Йорк, Маями и Лос Анджелис. Наличните жилища не са достатъчни, за да отговорят на търсенето, казва Едмънд Форан, управляващ брокер в агенцията на недвижими имоти Douglas Elliman.

Апетитът към еднофамилни къщи е толкова голям, че цените са нараснали рязко в районите около Аспен като Мисури Хайтс, където преди търсенето е било слабо. С наближаването на новия зимен сезон предлагането на луксозни имоти под наем също е оскъдно. „Хората просто искат да покарат ски“, казва Форан.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg