След шест години спад пазарът на недвижими имоти в Дубай започва да се възстановява благодарение на силния интерес от страна на богати чужденци към емирството в Залива, пише Франс прес. То се е превърнало в място, където хората намират глътка въздух след локдауните и другите ограничителни мерки заради коронакризата, а това допринася за съживяването на местната икономика.
 
Най-търсени са луксозните вили, особено ако имат и голф игрища. Много европейци избират изкуствения остров във форма на палмово дърво Палма Джумейра.
 
Въпреки непрекъснатото издигане на несъразмерни къщи и гигантски небостъргачи в Дубай, един от най-големите пазари на недвижими имоти в региона, досега много жилища не намираха купувачи заради мрачните настроения в сектора от 2014 година.
 
Затварянето на границите заради пандемията направо спря продажбите, но веднага след отмяната на ограниченията обемът на сделките нарасна и оттогава не е спирал, изтъква Зхан Зохинке, изпълнителен директор на специализираната за пазара в Дубай анализаторска агенция Пропърти монитор (Property Monitor).
 
За разлика от други страни в Залива икономиката на Дубай, един от седемте членове на Обединените арабски емирства (ОАЕ), не се основава на петрола, а на туризма, търговията, финансите и недвижимите имоти.
 
За първите шест месеца на 2020 година икономиката на емирството се е свила с около 10 процента, според официалните данни. Секторът на недвижимите имоти (около 8 процента от БВП) отчита спад от 3,7 на сто.
 

istock
istock

Властите в емирството заложиха на възобновяването на посещенията на чужденци от юли 2020 година, което беше широко рекламирано в социалните мрежи, но съпътствано от строги здравни мерки е една от най-последователните ваксинационни кампании в света.

Колко струва имот на Майорка

Въпреки силното увеличение на случаите на КОВИД-19 след коледната ваканция, животът в емирството продължи без много ограничения, а хотелите и ресторантите останаха отворени.
 
Възобновяването на пътуванията съживи особено туризма и помогна на икономическата активност да се върне през април на предпандемичното равнище, според института Ай Ейч Ес Маркит (IHS Markit).
 

istock
istock

Същия месец броят на сделките с недвижими имоти за над 10 милиона дирхама (около 2,23 милиона евро) нарасна до 90, според Пропърти монитор, която обикновено регистрира между 350 и 400 такива сделки годишно.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg