Наемите на студентски апартамент са се повишили рязко в Германия, показва   доклад за 2022 г., изготвен от доставчика на финансови услуги MLP и Германския икономически институт. Средно наемите на студентските апартаменти са с 5,9% по-високи от предходната година. Цените са се повишили във всички 38 изследвани университетски града – в Берлин с цели 18,5%, съобщава The Germany Eye.

Най-малко наемите са се увеличили във Фрайбург (+3,1%), Франкфурт и Дармщад (+3,5% всеки). Въпреки това Фрайбург вече отбеляза силен растеж през предходната година, с увеличение на наемите от почти 6 процентни пункта.

Най-скъпото място за обучение остава Мюнхен, където студентите трябва да извадят €787 за апартамент от 30 квадрата с нормална среда в близост до университета. Щутгарт почти настигна Мюнхен с наеми около €786. В Берлин студентите плащат €718 за апартамент. Най-евтиното място за живеене е на изток -  в Кемниц, където студентски апартамент струва 224 евро, в Магдебург 303 евро, в Лайпциг 383 евро. В допълнение към нетните разходи за наем е включена допълнителна цена от 20%.

Половин милион евро искат за апартамент в Берлин

Животът в общи апартаменти също е поскъпнал значително: студентите плащат 545 евро за стая от 20 квадратни метра в Мюнхен, 487 евро в Берлин и 473 евро в Щутгарт, според проучването. В Кемниц сравнима стая струва €186. Цените на подобна типична стая се повишават средно с 9,4% за страната спрямо предходната година.

istock
istock

„Поради огромното покачване на цените на енергията, търсенето се измества към по-малки и по-евтини апартаменти“, обяснява Михаел Фойгтлендер, експерт по недвижими имоти в Германския икономически институт.

„Освен това, много хора, които преди са искали да купят кооперации, сега търсят апартаменти за отдаване под наем поради рязко растящите лихви. В резултат на това конкуренцията на пазара на студентски жилища продължава да се засилва – със съответните последици за цените на наемите и предлагането.“, допълва той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg