Признаците за продължаващ спад на германския жилищен пазар стават все по-очевидни, тъй като по-високите лихвени проценти по ипотечните кредити и нарастващият инфлационен натиск ги правят все по-недостъпни, пише Global Property Guide.

Средната цена на апартамента се е повишила с 2,2% (коригирана спрямо инфлацията) през годината до края на второто тримесечие на 2022 г., което е рязко забавяне спрямо увеличението от 11,68% през предходната година. Това е най-ниското годишно увеличение от четири години насам. На тримесечна база реалните цени на жилищата всъщност са паднали с 1,2% през второто тримесечие на 2022 г.

Жилищният пазар в Германия расте стабилно през последните осем години, като цените на жилищата са се увеличили с повече от 70% в сравнение с първото тримесечие на 2014 г. Години на много ниски лихвени проценти улесниха домакинствата да се преместят в по-големи и по-скъпи жилища.

Търсенето в момента намалява на фона на нарастващите лихвени проценти, съчетани със спад в покупателната способност, причинен от рязко нарастващата инфлация. Според онлайн портала за недвижими имоти Immosscout24 през второто тримесечие на 2022 г. търсенето е намаляло с 36% спрямо миналата година.

Забавя се и активността в жилищното строителство. Според Федералната статистическа служба (Destatis) през първата половина на 2022 г. броят на разрешителните за жилища е намалял с 2,1% в сравнение със същия период на миналата година до 185 772 единици, след годишно увеличение от 3,4% през 2021 г. и 2. 2 % през 2020 г.

Германците влагат парите си в имоти

Средната цена на апартамент в Берлин е 4990 евро на кв.м. Апартаменти в центъра на града с площ от 120 квадратни метра могат да бъдат закупени за приблизително 598 920 евро и отдадени под наем за 1500 евро на месец. Така доходността ще бъде 2,99% годишно.

istock
istock

Германската икономика се разшири с 1,4% през второто тримесечие на 2022 г. спрямо година по-рано, според Destatis, което е спад от ръста от 3,6% през първото тримесечие. На тримесечна база най-голямата икономика в Европа спря през второто тримесечие на 2022 г., главно поради намалената търговия, причинена от трудните глобални икономически условия, причинени от продължаващата криза с Covid-19, прекъсвания на веригата за доставки, както и ситуацията в Украйна.

В резултат на това централната банка на Германия наскоро намали прогнозата си за растеж за 2022 г. до 1,9% от предишна прогноза от 4,2%. Европейската комисия е по-песимистична, прогнозирайки ръст от 1,4% за германската икономика тази година след ръст от 2,9% през 2021 г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg