Продажбите на жилища в САЩ паднаха до двегодишно дъно през май, тъй като цените скочиха до рекордно високо ниво - надвишавайки границата от 400 000 долара за първи път - и лихвите по ипотечните кредити се увеличиха допълнително, изтласквайки от пазара част от купувачите, пише Ройтерс.
 
Въпреки четвъртия пореден месечен спад в продажбите и намаляващата достъпност, отчетени от Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти, пазарът на жилища остава доста горещ, като имотите обикновено остават на пазара за рекордно малкото време от 16 дни. Тъй като предлагането все още е слабо, цените могат да останат високи, въпреки че продавачите намаляват продажната цена в някои области.
 
„Продажби на жилища ще продължат да се забавят през годината, тъй като лихвите по ипотеките се покачват“, каза Дейвид Берсън, главен икономист в Nationwide в Кълъмбъс, Охайо. Продажбите на готови жилища паднаха с 3,4% до 5,41 милиона миналия месец, най-ниското ниво от юни 2020 г., когато продажбите се възстановиха след пандемията от COVID-19. Продажбите нараснаха на североизток, но спаднаха в Средния Запад, Запада и гъсто населения Юг.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че продажбите ще намалеят до 5,40 милиона бройки. Те изчисляват, че спадът на пазара на жилища ще изисква продажбите да паднат до между 4 и 4,5 милиона. Препродажбите на жилища, които представляват по-голямата част от продажбите на жилища в САЩ, паднаха с 8,6% на годишна база миналия месец.
 
Продажбите през май бяха предимно приключване на договори, подписани преди един до два месеца, преди лихвите по ипотечните кредити да започнат да се ускоряват на фона на скока в инфлационните очаквания и агресивното повишаване на лихвите на Федералния резерв.
 
Средната лихва по договора за 30-годишна ипотека с фиксиран лихвен процент скочи с 55 базисни пункта миналата седмица до 5,78%, което е 13-годишен връх, според данни на агенцията за ипотечно финансиране Freddie Mac. Това беше най-голямото едноседмично увеличение от 1987 г. От януари насам процентът се повиши с над 250 базисни пункта.
 
Докладът обединява започването на жилищно строителство, разрешителните за строеж и настроенията на строителите, като предполага, че жилищният пазар губи скорост под тежестта на по-високите разходи по заеми. Това беше и последният признак, че бързото затягане на паричната политика на централната банка на САЩ забавя икономиката като цяло.
 
Жилищният пазар е секторът, който е най-чувствителен към лихвените проценти. Забавянето му може да помогне за връщането на търсенето и предлагането на жилища в съответствие и забавянето на растежа на цените.
 

istock
istock

Средната цена на жилищата се повиши с 14,8% спрямо година по-рано до исторически връх от 407 600 долара през май, пресичайки нивото от 400 000 долара за първи път.
42 на сто от продадените къщи миналия месец са били в ценовият диапазон от $250 000 до $500 000, а близо 20 на сто от сделките са на цени от $500 000 - $750 000.
Само 19,5% от продадените жилища бяха в търсения ценови диапазон от $100 000 до $250 000. Двуцифрен ръст на цените е регистриран и на юг, и на запад.

Но предизвиканата от пандемия миграция към някои райони на юг се забавя, което може да помогне за укротяване на поскъпването. „Миграцията на достъпността ще загуби известна сила сега, когато лихвените проценти се повишиха, което ще направи малко по-трудно да се продават жилища на тези пазари с по-високи цени“, каза Марк Витнър, старши икономист в Wells Fargo в Шарлът, Северна Каролина.

Бум на цените и продажбите на имоти у нас

На пазара имаше 1,16 милиона жилища, притежавани преди това, след сезонен месечен ръст от 12,6%. Предлагането остава с 4,1% по-ниско на годишна база.
Стабилното месечно подобрение може да продължи, като правителствените данни от миналата седмица показват, че завършените жилища през май са се увеличили до най-високото ниво от 2007 г. насам.

При темповете на продажбите през май ще са необходими 2,6 месеца, за да се изчерпят наличните имоти на пазара, в сравнение с 2,5 месеца преди година. Осемдесет и осем процента от продадените жилища през май са били на пазара за по-малко от месец.

istock
istock

Купувачите, които търсят първи дом, представляват само 27% от продажбите, което според икономистите също обяснява защо двуцифреният ръст на цените на жилищата продължава, дори когато намаленията стават все по-чести. Продажбите в брой съставляват 25% от транзакциите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg