През първото тримесечие на 2023 г. сръбският пазар на недвижими имоти регистрира спад в общия брой продажби с около 25% спрямо същия период на миналата година.

 „В момента, по наши данни, спадът е по-силно изразен в сегмента на продажбата на стари апартаменти, докато в сегмента на новите апартаменти е много по-мек. Един от най-често задаваните въпроси е кога ще паднат цените на имотите?“ казва Милош Митич, изпълнителен директор на агенция за недвижими имоти City Expert.
 
Анализирайки текущата ситуация на пазара на недвижими имоти, той отбелязва, че след ръста на лихвените проценти пазарът се охлади.
 
„Има много причини за това. Първо кризата, причинена от пандемията, след това високата инфлация, след това рецесията. Поради високата инфлация Европейската централна банка въведе рестриктивни мерки на паричната политика, които доведоха до повишаване на процента Euribor и следователно до по-високи лихви по ипотечните кредити.

Колко излиза наемът на апартамент в Сърбия

Благодарение на тези мерки Euribor продължи да расте, което значително повлия на изплащането на кредитите и по този начин намали търсенето на жилищни кредити“, добавя Митич пред Serbian Monitor.
 
Делът на имотите, закупени на кредит, възлиза на 30% от всички продажби, докато миналата година този дял падна до 20%.
 

istock
istock

„Ако погледнем Белград, който е най-търсеното място като цяло, средните цени на новите апартаменти варират от 2500 до 5000 евро на квадратен метър в централните общини и от 1000 до 2000 евро на квадратен метър в периферните общини.

Цените на новите апартаменти са малко по-високи от тези на старите къщи, което доведе до по-голямо търсене в сегмента на новите апартаменти, главно защото новите сгради много често отговарят на нуждите на съвременния купувач (гараж, различни удобства). В допълнение, ранните купувачи имат право на възстановяване на ДДС, което е важен фактор“, казва Митич.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg