През третото тримесечие на 2022 г. те са се увеличили с 13% на годишна база, докато през 2019 г. и 2020 г. годишното увеличение на цените е било 8%.
 
Според Републиканското геодезическо бюро през третото тримесечие на 2022 г. цените на апартаментите в Сърбия са се увеличили с 3,2% на тримесечна база и с 13% на годишна база, докато през 2019 г. и 2020 г. годишното увеличение на цените е било 8%. Индексът на цените на жилищата през третото тримесечие е 138,08, което е с 38% повече от първото тримесечие на 2019 г. пише prian.ru.
 
По отношение на темповете на растеж на цените от първото тримесечие на 2019 г. до третото тримесечие на тази година водещи са регионите Войводина (стойност на индекса 142,13) ​​и град Белград (стойност на индекса 141,43).

Най-динамичен годишен ръст на цените през третото тримесечие обаче се наблюдава в района на Южна и Източна Сърбия (+15,94%). Тази динамика е свързана и с относително по-ниското ниво на цените на недвижимите имоти в района на Южна и Източна Сърбия в сравнение с градовете Белград и Войводина.

Наемите в Лондон се повишиха рекордно

Според Bloomberg, цитирайки президента Александър Вучич, от началото на специалната операция в Украйна повече от 100 000 руснаци и няколкостотин украинци са пристигнали в Сърбия, от които 17 000 са получили разрешение за пребиваване.
 

istock
istock

Притокът на руснаци промени местния пазар на недвижими имоти, като цените на наемите в Белград са се увеличили повече от два пъти поради скока на търсенето, казват брокери. Така средният двустаен апартамент в центъра на Белград поскъпна от 300 евро на месец до поне 600 евро, което принуди много местни жители да напуснат града, чиято средна нетна месечна заплата е около 800 евро.
 
„Всичко, което се появи на пазара, веднага се разпродава“, каза един от агентите за недвижими имоти. „Скоро те няма да имат какво да предложат в Белград.“

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg