Цените на жилищата в Милано надминаха 4756 евро на кв.м, което е с около 6% над нивото от преди пандемията. За четири години поскъпването на апартаментите е с 29%, показват данни на компания за недвижими имоти, съобщава Financial Times.

Една от причините за повишаването на цените в Милано е нарастващата привлекателност на града за заможни чуждестранни купувачи. Те са привлечени от сравнително ниските цени на имотите спрямо други градове в Европа и новия плосък данък за богатите чужденци.

„Голямата разлика е, че преди Милано привличаше само бизнеса, той не беше смятан за международен град за недвижими имоти. Такива бяха „арт“ градове като Флоренция, Рим, Венеция“, казва Дилета Джорджоло, ръководител на продажбите в Италия на компанията Sotheby’s International Realty.

Но има голяма промяна в търсенето от чуждестранни купувачи, защото хората вече познават града заради модата, шопинга, забавленията“, допълва тя. Чужденците търсят предимно луксозни имоти, което повишава цената им. В резултат за местните жители става все по-трудно да придобият такъв имот.

Апартамент в Тел Авив струва колкото имот в Лондон и Манхатън

Маурицио, който е около 70-годишен бразилец, наскоро се е сдобили с имот в Милано. Той е платил 3 млн. евро за апартамент от 250 кв.м в бутикова сграда в квартал „Ризорджименто“. „За Милано това е много висока цена за апартамент, но той е на 20 минути пеша от катедралата „Дуомо“, намира се срещу парк и имам 360-градусова гледка. Това все пак е евтино място за купуване на имот в сравнение с останалата част от Европа“, казва той.

istock
istock

Но семейство Порцио казва, че сделки могат да се сключват, ако познаваш добре града. „Ако пресечете само една улица, можете да попаднете на добра сделка, защото тази улица не е толкова модерна. Само на 500 метра може да откриете много по-ниска цена на квадратен метър и да купите апартамент от 100 кв. м за по-малко от 600 хил. евро. Ако останете на същата улица, може да ви се наложи да платите 800 хил. евро“, споделя Джовани.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg