Кризата е свила ръста на жилищата в София, показва класация на консултантската компания Knight Frank на градовете с най-бързо растящи жилищни пазари в света през първото тримесечие.

Заради това София заема вече 30-о място сред 150 града, като в края на миналата година столицата ни се класираше на 21-о място.

Цените на жилищата в София са нараснали с 8% на годишна основа, като данните се отнасят за четвъртото тримесечие на 2019 г., тъй като Knight Frank използва статистиката на Евростат, чиито данни за първото тримесечие ще бъдат публикувани на 8 юли.

Данните на Knight Frank се отнасят за периода до 31 март, когато коронавирусната пандемия достигна връхната си точка в части от Азия, но все още не се беше отразила на големи части от Европа, Северна и Южна Америка.
 
Столицата на Филипините Манила оглавява индекса за второ поредно тримесечие с ръст на цените на жилищата от 22% в годината до март 2020 г. Будапеща продължава да е европейският град с най-силен жилищен пазар със скок на цените от 16% на годишна основа, който я поставя на второ място в общата класация.

istock
istock

В десетката попадат още Измир, Анкара, Загреб, Санкт Петербург, Йерусалим, Варшава, Сеул и Мелбърн. Общо 20 града регистрират двуцифрен ръст на цените на жилищата през първото тримесечие.
 
Knight Frank отбелязва за пореден път от началото на пандемията, че очаква обемът от продажби да усети въздействието на COVID-19 в по-голяма степен, отколкото цените, тъй като програмите за защита на заетостта и ипотечните ваканции в много развити икономики вероятно ще намалят броя на продажбите на потиснати активи, а оттам и вероятността за спадове на цените.

Експерт: В България ипотеките са по-евтини от тези в САЩ

Макар че цялостното представяне на индекса едва ли ще се влоши значително, компанията очаква класацията по градове да изглежда съвсем различно след шест до дванадесет месеца, като пазарите, които са били ефективни в овладяването на пандемията и където блокадите са били краткотрайни, е по-вероятно да проявят по-голяма устойчивост.
 

istock
istock

Освен Манила Сеул и Мелбърн са другите най-добре представили се градове в азиатско-тихоокеанския регион с ръст на цените на жилищата от по 13%.

Като цяло индексът е отбелязал ръст от 4,3% през 12-те месеца до март, най-силния му растеж от третото тримесечие на 2017 г. От включените в класацията 150 града 85% са регистрирали скок на цените на жилищата в годината до март.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg