Тъй като инвестициите в офис площи продължават да страдат от продължителното противопоставяне между купувачи и продавачи по отношение на цените, други сегменти на пазара на бизнес имоти вляха малко енергия в третото тримесечие на 2023 г., според последния доклад за капиталовите пазари в Европа на Colliers. 

Продължава забавянето на инвестициите в офиси.

През последните години превъзходството на офисите беше оспорено от засиления инвеститорски интерес към други класове активи. Пазарът продължава да страда от рязко намалелите обеми през 2023 г., адаптирайки се към по-високите лихвени проценти в Европа. Третото тримесечие не беше по-различно от предходните, като по-високите разходи за финансиране и големите разлики между офертните цени и тези, които предлагат купувачите на основните пазари се отразиха негативно върху активността.

Студентските жилища и индустриалните имоти са сред сегментите, които се развиват

След като офисите бяха в застой, през третото тримесечие лъч светлина внесоха сегментът на студентските жилища и сделките за дългосрочен наем – основно с индустриални имоти. Нагласите на инвеститорите на Expo Real в Мюнхен през октомври тази година също показват, че през 2024 г. ще има възстановяване, макар и не по-рано от средата на годината, тъй като участниците на пазара продължават да разработват стратегиите си за покупка.

"Всички очакват известно изменение на доходността в повечето сектори и докато тя не се повиши (което води до спад на цените), много инвеститори ще останат в режим на изчакване", казва Люк Доусън, Директор капиталови пазари в Colliers ЕМЕА.
"През четвъртото тримесечие предвиждаме всяка по-голяма активност да се съсредоточи върху придобивания на цели компании със съответното им портфолио от имоти, вместо върху традиционните транзакции с отделни активи", продължава Доусън. "Рефинансиране, сливания и придобивания, съвместни предприятия, продажби с обратно наемане - това са областите, в които бихме търсили ръст на пазара до края на 2023 г."

istock
istock

Инвестирането в ESG преминава от реторика към реалност.

Инвестирането с добавена стойност, при което купувачите придобиват имот с план да го ремонтират, вече до голяма степен е синоним на ESG инвестирането - друга основна тема на Expo Real, отбелязва Деймиън Харингтън, мениджър проучвания на капиталовите пазари. "Възприемането на стандартите за устойчивост се превърна от думи в реалност, тъй като все по-строгите европейски разпоредби относно въглеродните емисиите на сградите и високите разходи за енергия създадоха възможности за модернизиране на морално остарели имоти."
"Инвеститорите започват да възприемат по нов начин активите и да експериментират с новаторски подходи за добавяне на стойност, в ситуация, в която обемът на транзакциите с конвенционални имоти остава нисък поради лихвената среда", казва Харингтън. 

Най-голямата сделка за студентски жилища в Обединеното кралство през третото тримесечие.

Сделка за форуърдно финансиране на студентски общежития на стойност 500 млн. паунда беше най-значимата в Обединеното кралство през разглежданото тримесечие - Cain International започна проект за строителство на общежития в големите университетски градове в Англия. В по-общ план инвестициите в недвижими имоти в Обединеното кралство през тази година вероятно ще достигнат най-ниското си ниво от десетилетие насам, въпреки че решението на Английската централна банка да задържи лихвените проценти на заседанието си през септември породи надежди, че картината на финансирането ще се стабилизира, което ще подпомогне евентуалното повишаване на пазарната активност.

Рекорден спад на инвестициите в имоти

Сушата при сделките с офиси в Германия продължава.

През третото тримесечие в Германия се наблюдава увеличение на обемите с около 7 млрд. евро в сравнение с предходните две тримесечия, което се дължи на транзакции със складове за търговия на дребно с хранителни стоки и логистични активи, но големите офис сделки са малко. Това обаче може да се промени през следващите месеци, тъй като нарастващите изисквания за рефинансиране на недвижимите имоти мотивират продавачите да преразгледат исканите цени.

istock
istock

Купувачите и продавачите в Нидерландия продължават да са далеч едни от други.

Въпреки че обемът на сделките в региона се стабилизира през третото тримесечие спрямо предходните две, обемът им в Нидерландия намаля с около 70% на годишна база. Нидерландският пазар на жилищни имоти остана нестабилен поради несигурността, свързана с регулациите и таванът на наемите, а търговията със стоки на дребно беше засегната от множество фалити. В същото време офисите продължават да страдат от голямо несъответствие между очакванията на купувачите и продавачите, като дори една новопостроена офис сграда в центъра на Амстердам беше свалена от пазара, тъй като получените оферти не отговаряха на очакванията на продавачите.

Хотелите отново са в центъра на събитията в Испания.

Както и през предходното тримесечие, през третото такова в Испания водеща роля на инвестиционния пазар имат хотелите, на които се падат 35% от общия обем. Студентските общежития също се представиха по-добре от очакванията. Независимо от това в Испания се наблюдава забавяне на активността на годишна база. Colliers очаква цените да достигнат дъното си през следващите две тримесечия, тъй като централните банки прекратяват серията си от повишения на лихвените проценти и на пазара се връща стабилността.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg