С 3,2 милиарда евро през първите три тримесечия на 2023 г. обемът на инвестициите в имоти в Централна и Източна Европа намалява с рекордните 59% на годишна база.

Това е в съответствие както с европейската, така и с глобалната ситуация на пазара на имоти, показва последният доклад на Колиърс. Според прогнозите на експертите до края на годината обемът на инвестициите в имоти ще достигне между 4 и 4,5 милиарда евро.

Обемите на инвестициите в офиси са намалели както в световен мащаб, така и в ЦИЕ, като представляват само 29,9% от общите инвестиции в региона за първите девет месеца на тази година. Секторът на индустрията и логистиката си върна първото място с 31,4% дял, следван от търговията на дребно с 30,6%.

Местният капитал е бил най-активен досега през 2023 г., с впечатляващия дял от 56% от общите обеми. Чешкият капитал осигури най-висок дял от обем с 33% и 10% само в 2 транзакции.

Обемите за третото тримесечие и за цялата 2023 година до момента в ЦИЕ са на едни от най-ниските нива в историята. Най-голям дял са инвестициите в Полша – 47% от всички, следват тези в Чехия – с дял от 29%.

Купуваме жилище предимно за лични нужди

Въпреки това всички пазари в региона регистрират спад на обемите на годишна база, вариращи между -23% в България и -72% - в Словакия. Средно обемите за региона са намалели с 59% на годишна база и са в съответствие с тенденциите в останалата част на Европа и много други части на земното кълбо.

Колиърс
Колиърс

Според експертите от Колиърс следващите 12-18 месеца ще бъдат страхотно време за придобиване на недвижими имоти, но остават предизвикателства с осигуряване на международен капитал, който остава предпазлив в сделките не само в ЦИЕ.

В момента ликвидността се осигурява от нарастващ брой „местни“ инвеститори от региона, но те нямат достатъчна мощ, за да заменят напълно целия международен капитал.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg