Навсякъде другаде инвестирането на 2 млрд. евро в строителството на 125 жилища може да изглежда прекомерно. Но не и в Монако – лъскавото княжество с ниски данъци на френската Ривиера, пише Financial Times.
 
Жилищата се строят в Маретера – отвоюван от морето терен от 60 декара. Макар че комплексът ще включва допълнителни удобства като парк, магазини и малко пристанище, когато отвори врати през 2024 г., парите от продажбите на жилища са голяма притегателна сила за частните инвеститори, които финансират проекта.
 
Местен брокер на недвижими имоти, отговарящ за продажбите на жилищата, пожелал да остане анонимен, казва, че те ще са на цена от около 100 хил. евро на кв. м, което според изследване на Knight Frank би било близо два пъти повече от средната цена на луксозен имот в Монако от 54 846 евро на кв. м.
 

Но моментът е труден, за да се иска от купувачите да плащат два пъти повече от средното равнище за луксозно жилище в Монако. Ограниченията за пътувания заради пандемията, блокадите и работата и обучението на вкъщи намаляват привлекателността на Монако с неговите гъсто населени жилищни сгради.
 
Средната наемна цена в княжеството е намаляла с 23% миналата година до 89 евро на кв. м на месец, сочат данни на консултантската компания Savills. А в момент, когато много общи пространства в сградите като спортни зали и спа центрове са затворени, „наемателите са насърчавани от правителството да искат намаляване на наемите от частните собственици на имоти“, казва Ирене Люк, който управлява офиса в Монако на Savills.
 
Само 16 новопостроени жилища са били продадени през 2020 г., което е спад спрямо 33 през 2019 г., а разрешенията са намалели от 429 на 395, сочат данни на правителството. Спадовете контрастират с ръстовете на покупките от жители на Монако на по-големи, по-удобни при блокада втори жилища на френската Ривиера и в околностите й.
 

istock
istock

Тим Суани, брокер, отговарящ за близкия френски пазар, е продал три пъти повече жилища на жители на Монако между януари и март тази година, отколкото през същия период на 2020 г. „Повече от година след края на блокадата повечето ни купувачи в сегмента от  жилища на цена над пет милиона евро в района все още са от Монако“, отбелязва той.

Колко струват жилищата в Монако и Ню Йорк

Много служители в Монако са си тръгнали или да били съкратени, тъй като ограниченията за придвижването и забраните за пътувания са нанесли удар на местния бизнес. Лий, която не разкрива истинското си име, загубила работата си за 80 хил. евро на година в луксозен магазин през юни 2020 г.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg