Наемите на складове в страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) растат, показва доклад на консултантската компания CBRE за деветте месеца на тази година.

На половината от изследваните пазари наемите на индустриални имоти са нараснали в сравнение с края на 2020 г. - във Виена, Прага и Варшава, а в другата половина са останали непроменени с изключение на Букурещ, където са намалели с 0,1 процентни пункта.

Наемите на първокласни индустриални имоти остават най-високи във Виена с 5,9 евро на кв. м на месец, а най-ниски са в Братислава и Букурещ - 3,9 евро на кв. м на месец.

Очаква се наемите на складови площи в ЦИЕ да продължат да растат заради увеличеното търсене, прогнозират от CBRE.

От началото на годината до края на септември наличностите на индустриални имоти в ЦИЕ са нараснали с 11% на годишна база.

За миналата година най-силен ръст в региона са постигнали пазарите в Полша (+13%) и в Румъния (+12%). За периода в шестте страни от ЦИЕ, включени в анализа – Австрия, Полша, Чехия, Унгария, Румъния и Словакия, са завършени близо 3,3 млн. кв. м индустриални и логистични площи.

Основен принос има полският пазар с дял от 69%, следван от румънския с 9%. След третото тримесечие на тази година площите в строеж в ЦИЕ остават значителни с общ обем от над 5,7 млн. кв. м, които се изграждат към момента.

istock
istock

На всички пазари делът на свободните площи е относително нисък към края на третото тримесечие, като най-малко са те в Австрия (1%), а най-много - в Словакия (7%).

Магазините се местят в ритейл паркове

Общият обем от усвоени площи в шестте страни от ЦИЕ през деветмесечието на тази година достига 5,54 млн. кв. м и нараства с 31% спрямо същия период на миналата. Спад на търсенето е регистриран на два пазара - Унгария (-7%) и Румъния (-37%).

Всички останали пазари отчитат ръст на усвоените площи, като той е най-голям в Чехия. Търсенето на складове е стимулирано от електронната търговия, чийто ръст се ускори по време на пандемията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg