1000 евро на квадратен метър  стига разликата в цените на жилищата в различните квартали на София. Най-скъпо се продават апартаментите в кварталите Иван Вазов – 1910 евро на кв. м, Изток – 1858 евро кв. м, Лозенец – 1743 евро кв. м и Яворов – 1810 евро кв. м.

Най-евтино може да купите жилище в Люлин – 991 евро  на кв. м, Надежда – 996 евро на кв. м и Дружба – 1030 евро на кв. м. това показват данни на компанията за недвижими имоти Имотека.

Жилища, неуспели да се реализират с години поради високата си цена, откриват своя купувач днес. Това са имоти, чиито собственици не са търсели сделка на всяка цена, а единствено на офертната стойност, която обаче не е отговаряла на пазарните реалности. Днес много такива имоти успяват да се продадат, тъй като цените им вече кореспондират с динамично растящия пазар, сочи анализът на брокерите.

 „От началото на годината имаме немалко сделки за имоти, които са в продажба от 8-10, дори 11 години. Техните собственици не са били склонни да коригират цените си, макар те значително да са надхвърляли средните пазарни нива. Днес обаче пазарът успява да „догони” ценово тези жилища и сделките са факт”, коментира Люба Атанасова, изпълнителен директор на компанията.

По думите ѝ сме свидетели на изключително динимачен пазар с активно банково участие. Броят на сключените сделки расте с около 20% на годишна база, като търсенето продължава на изпреварва предлагането. Увеличава се и делът на покупките, направени с ипотечен кредит – ако към есента на 2020 г. те са около половината от всички сделки, то днес външно финансиране се ползва от около 60% от клиентите.

Имотека
Имотека

„Обстановката не само у нас, но и по целия свят, е сложна и нестабилна. Хората масово търсят сигурно вложение на парите си, което да ги спаси от обезценяването, което носи инфлацията.

Това обуславя продължаващото активно търсене, както и ръста в ценовите нива. Фактори за растежа на цените са и общото поскъпване на живота, в т.ч. на строителните материали. За балон обаче не може да се говори, тъй като купувачите продължават да са в пъти по-активни от продавачите”, поясни Атанасова.

Мога ли да взема ипотека, ако не ме осигуряват на целия доход

Според нея е възможно скоро да станем свидетели на стабилизиране на цените около едни постоянни нива. „Едва през последните 2 месеца наблюдаваме задържане в покачването. Възможно е това да е знак, че постоянният ръст скоро ще спре, но все още е рано да кажем дали това е устойчива тенденция или временно явление. На годишна база цените продължават да растат”, каза още Атанасова.

istock
istock

За периода януари – септември 2021 ръстът в нивата в София е около 9% спрямо същото деветмесечие на 2020 година.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg