Предлагането на модерни търговски площи в търговски центрове в София се запазва от 390 660 кв.м. Нивата на свободните площи регистрират незначителен ръст от 1% през първото тримесечие, който се запази до края на полугодието и така те са почти 6%.

През разглеждания период на бул. „Витоша“ нивата на свободните площи нарастват от 10% на 12%, което се дължи до голяма степен на затварянето на обекти от сектора на заведенията. Общият обем от търговски площи в търговските паркове в столицата се задържа на 66 300 кв.м., което включва 3 парка. Един търговски парк е в етап на строеж, а още няколко се проектира, показват данни на Colliers.

През първите шест месеца на 2022 г. не се наблюдава промяна в наемните нива, както на първокласни локации в търговските центрове, така и на бул. „Витоша“ и в търговски паркове. Те са съответно 34 евро/кв.м./месец, 50 евро/кв.м./месец и 10 евро/кв.м./месец. Тези стойности се очаква да се запазят в следващите месеци.

През първите шест месеца установените биг бокс оператори от хранителните вериги се фокусират повече в реновация на магазините отколкото в развиване на нови локации. Регистрирани са най-много нови обекта на КАМ Маркет - 6, следван от TМARKET (5), Billa (2), Lidl (2) и Kaufland (1). Силната експанзия на дискаунтърите Pepco, KiK и Sinsay продължи със съответно 16,12 и 8 нови магазина.

Какъв имот да избера за инвестиция

Стабилните позиции на търговските центрове, респективно ограничени свободни площи, водят до по-ниски темпове на усвояване. За първото полугодие са регистрирани 4 600 кв.м. или 50% спад спрямо второто полугодие на 2021 г. Това е най-ниската стойност на усвоени наемни площи на полугодие за последните 5 години.

istock
istock

Силното развитие на сегмента на търговските паркове през последните две години доведе до достигане на 100% запълняемост на проектите в столицата. Една от причините някои от търговските паркове да съставят планове за разширяване на площите си.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg