Париж и Мюнхен са начело в класацията за най-скъпите недвижими имоти в Европа тази година, сочи проучване, публикувано днес от професионалната консултантска компания "Делойт" (Deloitte) и цитирано от ДПА.

Купувачите на нов апартамент в Мюнхен през миналата година е трябвало да платят средно по 10 500 евро на квадратен метър, сочи проучването. Само Париж е бил по-скъп с 13 462 евро на квадратен метър, а Лондон, Осло и Франкфурт са значително по-назад с 8400 евро.

За сметка на това нови апартаменти в българските черноморски градове Варна и Бургас са стрували средно 900 евро на квадратен метър.

Инвестицията в жилище по време на инфлация

Експертите на "Делойт" са проучили 68 големи градове в 23 европейски страни, за да направят сравнение. 

Експертът по недвижими имоти Михаел Мюлер зави, че строителните разходи са нараснали в Европа. Нарушенията по веригите за доставки и недостигът на строителни материали са увеличили рисковете при планиране и изпълнение на строителни проекти.

istock
istock

Строителните разходи са се повишили и заради недостига на работна сила и инфлацията, добави Мюлер. Според него обаче по-високите лихви по ипотечните кредити могат да забавят търсенето и повишението на цените.

Имотите в Швейцария стават все по-скъпи

В много европейски страни приемането на бежанци от Украйна е оказало влияние върху жилищния пазар – най-вече в Полша, Словакия и Унгария – като предлагането на имоти под наем е намаляло през второто тримесечие на 2022 г., според проучването. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg