В селата около Пловдив, Велико Търново, Стара Загора и Ловеч търсенето на къщи надхвърля предлагането повече от 10 пъти.

Търсят се предимно готови за нанасяне къщи, с двор от минимум 1 дка., както и къщи в нови жилищни комплекси. Търсене има и за парцели в регулация и бизнес имоти като складове, цехове и ферми.

"Това са хора, които правят един осъзнат избор и идват на село не като бягство, а променят стила и начина си на живот. В момента мога да кажа, че между 20-40% са по-скъпи имотите в селата", уточни председателят на Асоциацията на българските села Борислав Борисов.

Най-високи са цените на къщите около София, като имотите в Бистрица например вече са по-скъпи от тези в центъра на София.

Изгодно ли е да си купиш имот в Банкя

По данни на асоциацията само за изминалата 2021 г. общият брой на новорегистрираните жители на село е 108 550 души, а прогнозата за 2022г. е около 90 000 души да се преместят за постоянно на село.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg