Главните търговски улици бяха засегнати от пандемията и ако в Пловдив и Варна регистрират стабилна заетост на годишна база, то в София и в Бургас има нарастване на свободните площи.

Това показва проучване на Colliers на пазара на търговски площи в България през второто полугодие на 2020 г.
Наемните нива в София остават непроменени, след отчетения спад в края на първото полугодие, а именно 34 евро на кв.м. за търговски център и 50 евро на кв.м. на бул. “Витоша“.

Предлагането на модерни търговски площи в търговски центрове в четирите града остава стабилно. В следствие на затварянето на шопинг центровете като част от противоепидемините мерки, усвоените площи в София за второто полугодие на 2020 г. регистрират по-ниски нива от 6,260 кв.м., а за цялата година  те са общо 15,320 кв.м.

Откриванията на търговци от по-големи търговски формати обуславят до голяма степен този индикатор в Пловдив, Варна и Бургас, обясняват експертите.

Colliers прогнозира, че през 2021 г. в търговските центрове ще се наблюдават промени и реорганизиране на микса от наематели. Наблюдава се тенденция помещенията, заети предимно от по-малки и основно местни търговци, да бъдат освобождавани и окрупнени за сметка на търговци, опериращи в по-големи търговски формати.

Изтичането на временните отстъпки, договорени през март и април 2020 г. отваря врата за нови преговори. Постигнатите нови условия в края на 2020 г. и в началото на 2021 г. ще определят наемните нива за годината.

istock
istock

Търговските паркове ще продължат ускорения си темп на развитие -  в следващите 2 години в страната са планирани да излязат на пазара над 10 проекта, както в големи градове като София, Русе и Бургас, така и в по-малки – Кърджали, Перник, Враца, Севлиево, Пирдоп, Горна Оряховица и Видин.

Пандемията удари наемите на жилища

Пандемията даде старт на мащабна трансформация в ритейл сектора, която ще продължи и през следващите години.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg