Наемите в моловете са останали стабилни през последните месеци, но има понижение в наемите на магазините на търговските улици. Към декември исканата цена за първокласна площ в софийските търговски центрове е била 36 евро/кв.м и 50-55 евро/кв.м на бул. „Витоша“. За сравнение, в началото на 2020 г. офертните нива на най-известната търговска улица в София гравитираха около 60 евро на кв. м.

Заради намалелите обороти някои търговци освобождават помещенията си, а други получават временни отстъпки от наемодателите. сочат данни на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. При това данните са преди втората блокада през декември.
Свободните площи в търговските центрове в София са се увеличили почти двойно през втората половина на 2020 г., достигайки около 8-9% при средно 5% година по-рано.

През 2020 г. общата площ на новите отворени магазини в търговски центрове е била едва 38 600 кв. м, което представлява спад с 57% на годишна база.

„Вторият локдаун през декември се отрази на пазара на търговски площи, като спря експанзията на част от наемателите и отложи отварянето на вече планирани, напълно оборудвани и заредени обекти.

istock
istock

Същевременно нарастващият брой овакантени помещения представлява възможност за някои търговци да разширят присъствието си на локации, които не са били достъпни допреди година. Вече наблюдаваме редица подобни случаи”, казва Иван Граматиков, мениджър „Търговски площи“.

Моловете се изпразват

По негови наблюдения секторите на търговията са различно засегнати поради промененото ежедневие в пандемията. Сред най-пострадалите са заведенията, търговците на аксесоари за пътуване, официални облекла и всичко свързано с работата в офис. На другия полюс са спортните стоки, бързооборотните вериги, стоките за дома.

Ритейл парковете се радват на растяща популярност в София и големите областни градове. Само за последните няколко месеца три средноголеми проекта отвориха в Шумен, Ямбол и Дупница, а други са в процес на развитие или планиране. С тези откривания общият обем на ритейл парковете в цялата страна достига 184 800 кв. м. Този формат е предпочитан от магазините за бързооборотни стоки и от дисканут веригите като начин за експанзия извън големите градове.

Наемните нива в ритейл парковете остават без промяна – в София те са между 8 и 10 евро на кв. м, докато в останалите градове варират между 7 и 9 евро на кв. м.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg