Наемите на апартаменти с две спални от средновисокия и високия сегмент варират между 950 и 1200 евро в София, а на апартаментите с три спални – между 1300 и 1600 евро. Наемите на къщи започват от 2000 евро.

Това показват последните данни за пазара на имоти на  консултантската компания Colliers International.
 
Разликата между офертната и покупната цена варира в зависимост от това дали имотът е готов за използване или е в строеж.

Средната отстъпка е в размер на 3% през първото полугодие на 2020 г.
 
Завършените проекти са регистрирали ръст от 4%, с което общото предлагане в сегмента достига малко над 11 хил. жилищни единици – апартаменти, редови и самостоятелни къщи, концентрирани основно в южните квартали и подножието на Витоша.
 
Предлагането на площи в проекти в активно строителство обаче отбелязва спад от 4% спрямо второто полугодие на 2019 г. Така те стават общо 3800 жилищни единици в средновисок и висок сегмент.
 
Свободните жилищни единици продължават да намаляват плавно и през първата половина на 2020 г. спадат от 5% на 4%.
 

istcok
istock

Colliers очаква предлагането да се свие, тъй като е възможно част от продавачите да задържат продажбата на имотите си, докато отмине здравната криза.
 
Възможно е някои от проектите с планиран старт на строителството през 2020 г. да го отложат за следващата година.

Това в краткосрочен план ще доведе до спад в предлагането и задържане на цените на настоящите им нива, прогнозира компанията.

С колко поскъпнаха жилищата у нас

Купувачите на имоти на етап „в строеж“ е вероятно да се възползват от по-гъвкави схеми на плащане.

Предприемачите, които не успеят да реализират планирания обем продажби преди получаване на Акт 16, се очаква да бъдат склонни на отстъпки от цените в размер между 5% - 10%.
 

istock
istock

Очаква се частните лица, които целят да реализират продажба по-бързо, да редуцират офертните си цени, за да повишат атрактивността на имотите си.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg