България се изкачи с пет места в глобалния индекс на консултантската компания Knight Frank за цените на жилищата и така се върна в топ 20.

В доклада за първото тримесечие на 2020 г. страната ни заема 18-о място сред 56 страни с ръст от 6,2% в цените за 2019 г. В края на миналата година България бе поставена на 23 място.

За половин година цените на жилищата в България са нараснали с 2,9%, а спрямо четвъртото тримесечие на миналата година увеличението е с 1,5%.

Knight Frank отбелязва в своя доклад, че използваните данни за България са от четвъртото тримесечие на миналата година.


Турция оглавява класацията на компанията. Годишният ръст на цените на жилищата е 15% през първото тримесечие, но според анализа, ако цените бъдат съобразени с инфлацията, повишението е от едва 6%.

На второ място е Нова Зеландия (14,5%), следвана от Литва (13,8%), Украйна (11,9%), Люксембург (11,1%). В топ десет попадат още Португалия (10,3%) и Хърватия (10%), Латвия, Чехия и Австралия с годишен ръст на цените на жилищата около 9% и при трите държави.

МРРБ
МРРБ

Сред съседите ни, Гърция е на 14-о място с годишен ръст на цените от 7,5 на сто, Румъния е на 28-о с ръст от 4,7% на годишна база. Точно след България се нареждат Германия (5,7%) и Китай (5,4 на сто).

От всички страни, включени в анализа само Финландия е отбелязала спад в цените на годишна база от 1,2%.

Милионери си търсят вили в Гърция

Според Knight Frank пандемията ще окаже влияние на обемите от продажби повече, отколкото на цените. Реалните последици за цените на недвижимите имоти вероятно ще станат ясни едва през второто или третото тримесечие на тази година, се казва в доклада.

Малко е вероятно продавачите да понижат офертните цени, предвид ниските лихви в повечето развити икономики, които ще помогнат за предотвратяване на повсеместни продажби на занижени цени, пише консултантската компания.

Впечатление прави Нова Зеландия, която отбеляза доста голям ръст. Докато миналата година заемаше 27-о място в същата класация, сега страната попада на втора позиция. Обяснението е в ниските лихви и голямото търсене, които са двигател за растежа на цените.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg