В последната година се наблюдава сериозен спад на цените на наемите с около 10 на сто. Това заяви председателят на Национално сдружение „Недвижими имоти” Добромир Ганев в ефира на БНР.
 
По думите му една от основните причини за спада в цените е драстичното намаляване на заетостта на имотите за краткосрочен наем, които се наемат от туристи през платформи като Airbnb или Booking.
 
„Заради намалелите туристически пътувания, много от нощувките не се състояха. Това създаде ситуация, в която тези имоти се пренасочиха от пазара за краткосрочен наем към този за дългосрочно отдаване”, подчерта Ганев.

Къде са най-ниски наемите на жилища в София

Друга основна причина за отлива на наематели е и преминаването на студентите към дистанционно обучение и връщането им по родните места. Според експерта в последните месеци много наемни жилища, наети от студенти, са били освободени.
 

istock
istock

Един от начините за намаляване на натиска върху наемния пазар е предоговарянето на цените на наемите в краткосрочен или дългосрочен план.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg