Наемите на офиси във Пловдив са по-високи от тези във Варна и Бургас, показва доклад на Colliers.

Офертните наемни нива за клас А офиси в трите града се движат от 7.5 до 9 евро на квадратен метър на месец. Най-високи са в Пловдив - от 9 евро на кв.м. на месец, докато във Варна и Бургас са от 7.5 евро на кв.м. на месец.

Към края на третото тримесечие на годината, предлагането на офиси клас А и Б в Пловдив е 254,600 кв.м., сходно е и в морската столица Варна – 254,000 кв.м., докато в Бургас е значително по-малко - 62,000 кв.м.

Най-голям обем сгради в строеж се наблюдава в Пловдив (76,100 кв.м.), следван от Варна (21,800 кв.м.) и Бургас (19,500 кв.м.). Процентът на свободните площи в Пловдив и Варна е съответно 16% и 13%, най-малък е в Бургас (6%).

Търсенето в регионалните градове през 2020 г. е движено от различни сектори, като най-голям обем и в трите града заема ИТ и аутсорсинг секторът – отговорен за повече от половината от всички транзакции на пазара.

istock
istock

Анализът показва, че към края на третото тримесечие на 2020 г. най-активните сектори, търсещи офис площи в Пловдив са били ИТ и аутсорсинг сектора (64%), следван от професионални услуги (17%), банки и финансови услуги (10%) и производство (9%).

Фирми освобождават офиси

Във Варна това са ИТ и аутсорсинг секторът (52%), транспорт и спедиция (27%) и банки и финансови услуги (21%). ИТ и аутсорсинг компаниите имат принос за 77% от всички сделки в Бургас, активни в града са и представителите на енергийния и индустриален сектор.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg