Много често клиентите стават жертви на некоректни практики, които се случват между професионалните участници на пазара. В един свободен нерегулиран пазар, какъвто е нашият - на посредниците на недвижими имоти, има изключително много участници, които влизат спекулативно в него. Те не са професионални посредници, не са запознати с материята, просто влизат като посредници в чрезвичайни сделки.

Това заяви Ирена Перфанова, заместник-председател на Националното сдружение „Недвижими имоти“. Обхватът на последствията за клиента може да бъде много широк – включително да се закупи недвижим имот с непроверени документи, предупреди тя.

„Да пострадат финансово заради неправилно взети решения, тъй като информацията, стигнала до клиентите, не е била достатъчно коректна или недостатъчно изчерпателна. Свидетели сме на пазара на взети капаро, депозити, които не са върнати след това на клиентите, изчезнали посредници, които нямат офиси.“, допълни Перфанова.

Затова сдружението започва кампания за популяризиране на професионалния регистър на агенциите и брокерите. Регистърът е създаден през миналата година, за да повиши прозрачността на имотния пазар. Справката в регистъра е безплатна.

Покупка на нов дом - за какво да внимаваме при избора

„Когато има подобен инструмент, какъвто има в един цивилизован бизнес свят, тогава потребителите имат и мястото, където да могат да се консултират дали едно лице наистина се занимава професионално с този бизнес, каква е неговата квалификация, какъв е неговият опит през годините, за коя компания работи“, поясни в интервю за БНР Ирена Перфанова.

istock
istock

По думите й много често в сайтовете на агенциите за недвижими имоти няма списък на лицата, които работят и не могат да се видят техните лица, а това затруднява потребителите. Професионалният регистър е информативен, уточни Перфанова.
 
Все още малка част от действащите на пазара на имота брокери и агенции са представени в регистъра, защото е имало тестови период за софтуера и тепърва започва включването в него.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg