Обзавеждането на жилищата, които се отдават под наем е необходимо да бъде подменяно периодично през няколко години.

Може би само старите скринове и гардероби от времената на бабите на хазяите придават автентичен вид на жилищата, които се отдават под наем и обикновенно не са пречка за наемателите.

Естествено винаги има компромисни решения, които често се оказват печеливши като например да си претапицирате дивана, холната гарнитура и фотьойлите в нова модерна дамаска, но само при положение, че няма да ви излезе по-скъпо от това да купите нови мебели…

Едрата бяла техника като – хладилник, печка, пералня, миялна машина, сушилня могат да бъдат закупени чисто нови дори с удължена гаранция до пет години по няколко различни начина, без да се налага да се инвестира голяма сума пари наведнъж.

Има вариант, в който наемателите купуват пералня и хладилник вместо първия наем и депозита, които се плащат стандартно при сключването на договор за наем, а хазяинът на свой ред в следващите 2-3-4 месеца осигурява на наемателите (и на себе си, защото техниката остава собственост на наемодателя) по един уред с парите платени от наемателите или на всеки два месеца по един нов уред.

Един перфектен за хазяите вариант е и този, в който бъдещите им наематели могат да предплатят по-голяма сума при сключването на договора с която сума да се осигурят новите уреди, които след това наемодателят да ползва 5-10 години. Новите уреди безспорно увеличават цената на наеманото жилище, а също и времето за намиране на нови наематели.

Не за всеки е възможно да постигне договорка с наемодателите си относно ползването на нови ел. уреди, но един от най-успешните методи за осигуряването на липсващата техника без значение дали е пералня, инверторен климатик или телевизор се оказва изплащането на вноски. Под изплащане в случая имаме предвид – приспадане от месечния наем.

Наемателите купуват това, което им е необходимо, а хазяинът приспада на вноски сумата от дължимите месечни наеми. Например, ако в жилището има пералня, хладилник и печка, но наемателите желаят да ползват и сушилня и миялна машина решение много лесно може да се намери. Сключва се договор за наем и при неговото подписване наемодателят получава първия месечен наем и депозита в размер (зависи от размера на наема) най-често на един месечен наем. Втория месец или още първия, ако наемателите имат такава финансова възможност купуват това, което им е необходимо, а наемодателят им приспада ежемесечно по определена сума до края на договора за наем.

Ако жилището е с месечен наем от 450 лв., а наемателите са купили миялна машина за 400 лв. и сушилня за 600 лв. това са общо 1000 лв. Наемодателят може да започне да им приспада от втория или от третия месечен наем определена сума да речем по 150лв. По този начин наемателите ще му плащат месечен наем 300 лв. за период от шест месеца, а на следващия месец ще му платят 350 лв. По този начин преди изтичане на първата година наемодателят отново ще започне да получава по 450 лв. наем, но ще има два нови уреда, които ще ползва с години, без реално да вади пари от джоба си за тях.

По подобен начин могат напълно да се обазведат апартаменти от стол до гардероб, но съответно за по-дълъг период.

Безспорно в София се предлагат под наем жилища с топ локации, които или не са обзаведени или са обзаведени с праисторически мебели и ел. уреди, за които отдавна не могат да се намерят резервни части, освен в антиквариат…

С приспадането от месечните наеми има две печеливши страни – наемателите, които ще имат удоволствието да ползват нещо чисто ново и хазяите, които ще успеят да задържат наемателите си и ще имат напълно обзаведено жилище, а тъй като изплащането става на вноски, наемателите ще изгубят ако прекратят предсрочно договора, което е още един много подценяван плюс за наемодателите.

Със същия бартерен подход посредством приспадане на наемни вноски може да бъде изцяло ремонтирана банята на жилището и подменена старата износена дограма. В повечето случаи решение за подобен ход не желаят да вземат наематели, които всъщност са големите печеливши в подобен вид сделки. Причината често се крие в многократно спадналите цени на наемите, а те от своя страна са пряко свързани с обзавеждането или пълната липса на такова.

Изискванията на наемателите са се променили много през последните няколко години, а в същото време имотите, които се отдават под наем не са намалели като брой, а са се увеличили значително, което засилва конкуренцията между тях.

Напоследък дори се забелязва тенденция да не се търси определена локация, а жилище с нови мебели, с ремонтирана баня и подменена дограма. Локацията като критерии при избора на жилище под наем леко е отстъпила за сметка на обзавеждането.