Дългосрочното развитие на цените на недвижимите имоти в България до голяма степен ще зависи от демографските тенденции, миграционните процеси и дали ще има силна урбанизация. Това мнение изрази Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на "Адрес" по време на форум за пазара на недвижимите имоти.

Тенекеджиева повтори, че пазарът ще следва търсенето и предлагането, като в момента вече има купувачи, за които е достигнат лимитът на възможностите за покупка на имот, а това според нея означава, че ще има "отдръпване" от пазара на купувачите. Освен това, при първите информации, че предстои увеличаване на лихвите по ипотечното кредитиране, купувачите с малки или почти никакви спестявания вече са изчезнали от пазара като търсещи имоти, като става дума за близо 20 на сто от тях.

Къде излиза най-скъпо да си купите жилище

38 процента от сделките с недвижими имоти във Варна, София, Пловдив и Бургас са с ипотечни кредити, а в София процентът е 48, защото в столицата цените са най-високи. В последното тримесечие на годината в София вече няма ръст на броя на сделките и това неминуемо ще намали цените, допълни Гергана Тенекеджиева.

istock
istock

Изпълнителният директор на "ЕРА България" Антон Андонов напомни, че пикът в броя на сделките с недвижими имоти в България е бил през 2007 г., когато сделките са около 330 000, след това те са средно по около 220 000, а за 2021 г. има своеобразен рекорд за последните шест-седем години от 235 000.

Намаляването на ръста на сделките е нормално с оглед значителния ръст на цените, основно първото и второто тримесечие тази година заради войната в Украйна, коментира експертът. Той допълни, че към този фактор се добавя и несигурността в строителния бранш заради повишаването на цените на строителни стоки, което рефлектира върху част от строителните предприемачи, като ги принуди да повишат цените или да се оттеглят от пазара и да продават, когато имат ясна себестойност.

Купувачите по-трудно взимат решение за покупка на имот

По-малък е делът на участниците на първичния пазар, които са оставили цените без промяна или с леки корекции. Към това се добавя и високата инфлация, което накара хората със спестявания да излязат на пазара на недвижими имоти в търсене на защита на парите си. За шест години до 2021 г. цените в България средно са поскъпнали с 46 процента, а в Европа - с 40 на сто.

istock
istock

За първото тримесечие на тази година в реално изражение, изчистено от инфлацията, само четири европейски страни имат спад на цените на имотите, като една от тях е България, което означава, че инфлацията е по-висока от ръста на цените с около 1,5 процента. Останалите европейски държави отчитат ръст на цените. Най-много поскъпват имотите в Нидерландия – над 13 на сто, Чехия – 11 на сто, Унгария – 9 на сто, каза експертът и допълни, че в момента повечето цени на недвижимите имоти в Европа продължават да растат.

Жилищата у нас поскъпват средно с 11,5%, спрямо процент надолу за ЕС

Борислав Гостев - ръководител "Управление на търговски партньори" в ОББ, каза, че нивата на цените на имотите вече не са особено здравословни и е важно каква е покупателната способност на българите, като даде пример със САЩ, където вече се наблюдават първите спадове в цените и сключване на сделки с все по-големи отстъпки от цената и по думите му този тренд ще се случи и в България на по-следващ етап.

Евентуалното повишаване на основния лихвен процент от ЕЦБ вероятно ще доведе до това българската централна банка да последва тази политика, а банките ще бъдат изключително внимателни към повишаването на лихвените проценти, смята експертът. Първата проява на обръщането на тенденцията ще бъде с изчезването на отрицателните или нулевите лихви по депозитите, като това ще стане със закъснение при добре капитализираните банки. 

istock
istock

Гергана Тенекеджиева прогнозира, че по отношение на ръста на лихвените проценти България няма твърде много да се различава от съседните европейски държави, като прогнозира нива от 5-5,5 на сто. Затова тя препоръча тези, които са решили да купуват имот за живеене да го направят сега, когато е възможно най-ниската цена на паричния ресурс, която могат да вземат назаем.

Има ли имотен балон у нас

Антон Андонов, изпълнителен директор на "ЕРА България", каза, че опасността пред европейската и българската икономика е да влезем в рецесия, което значи намаление на доходите, ръст на безработицата, което има пряко отношение към пазара на имоти и цените. Ако не влезем в рецесия, краткосрочното изпреварване на инфлацията над доходите ще бъде компенсирано, като инфлацията ще затихне в рамките на година, две до три, а доходите ще наваксат изоставането и пак ще изпреварят инфлацията, допълни експертът. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg