През първото тримесечие на тази година в Прага са продадени 650 нови апартамента, което е с 18% повече от предходното тримесечие. На годишна база това е спад от около 38%, но тогава референтните лихвени проценти бяха около половината от сегашното си ниво, пише 420on.cz.
 
Експертите смятат, че в краткосрочен план можем да очакваме продължаваща стагнация на цените при новото жилищно строителство. От друга страна цените на старите имоти може да продължат да падат, но спрямо миналата година този спад няма да е толкова значителен.

„Цените на новите апартаменти в Прага са се увеличили с 4% в сравнение с миналата година, докато цените на старите апартаменти са паднали с 6%. Пропастта между цените на новите и старите апартаменти продължава да се увеличава”, казва Душан Куновски, основател и ръководител на Central Group.

Въпреки рекордния брой нови апартаменти, разрешени в Прага (близо 1500 от началото на тази година), новите разрешителни за строеж все още се издават бавно: дългосрочната нужда на метрополията е поне около 10 000 нови апартамента годишно.

Най-скъпите апартаменти в Прага - до метрото

„За да отговори на търсенето на жилища, Прага ще има нужда от поне два, а най-вероятно три пъти повече нови апартамента. Освен това сегашната ситуация е просто забавяне на търсенето, което вероятно ще се възобнови след намаляване на лихвените проценти.

istock
istock

Освен това тази година институционалните инвеститори ще променят офертата, превръщайки част от празните апартаменти в жилища под наем“, прогнозира Марсел Сурал, председател на борда на директорите на инвестиционната група Trigema.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg