Цените на панелните жилища са се вдигнали най-много през миналата година.

Средното увеличение при тях е с 1.65%, а при тухлените – с 1.60 на сто. Това показват данните на консултантската компания Форос.

Монолитните жилища остават на сравнително стабилни цени с леко повишение от 0.98%. Очаква се темпът на растеж на цените на жилищни имоти да продължи да се забавя в следващите месеци.

Според статистиката на Форос за последната година е регистриран ръст при цените на жилища за страната от 1.40%. В столицата, Варна, Бургас и Пловдив повишението в продажните цени е съответно с 1.91%, 1.36%. 2.07% и 0.26%, като към края на декември средните офертни цени са, както следва: 1160 евро/кв.м. в София, 845 евро/кв.м. във Варна, 870 евро/ кв.м. в Бургас и 760 евро/кв.м. в Пловдив.

„Покупателната сила на средната работна заплата, измерена в кв.м. жилищна площ” средно за страната към края на септември 2019 г. достига 1.42 кв.м. Стойността на този показател за София, Варна, Бургас и Пловдив е, както следва: 1.48 кв.м., 1.41 кв.м., 1.19 кв.м. и 1.45 кв.м.
„Покупателната сила на минималната работна заплата в кв.м. жилищна площ” средно за страната към края на септември 2019г е 0.63 кв.м., изчислявате експертите на компанията.

istock
istock

По отношение на локацията, като все по-търсени се открояват жилищата в развиващите се квартали в столицата – Манастирски ливади, Витоша, Овча купел. Там се фокусират най-вече млади семейства с деца, очакващи инфраструктурата в близко бъдеще да се подобри. Към момента очакванията са това да се случи в рамките на 5-10 години, в зависимост от квартала.

Ръст в цените на имотите с 2-3%

Към края на 2019 г. направи впечатление леко удължаване на времето за избор на имот сред купувачите – между 1 и 3 месеца, като броят на огледите, необходими за реализация на покупка, е около 7-8.

Отстъпките от обявената цена останаха на относително ниски нива – около 5-7%. Очакванията са в следващите години тези коментари в цената да бъдат по-чувствителни поради големия брой нереално високи оферти на пазара към момента.

istock
istock

Изминалата година ще се запомни с повишен интерес на купувачите към по-високия клас жилища– около и над 100 000 евро. Все повече хора търсят луксозно завършени и големи апартаменти, в които са готови да вложат сериозни суми.

При къщите тенденцията през 2019 г. беше обратна – търсиха се предимно по-евтини такива – до 150 000 евро, предимно в малките населени места около София, където хората намират спокойствие, съчетано с лесен достъп до центъра на столицата.

Покупките „на зелено“ продължават да заемат голяма част от пазара. Хората възвръщат доверието си в строителите, виждайки завършването на множество замразени след финансовата криза строежи.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg