Обичайно месец януари не е особено активен за пазара на недвижими имоти, края на годината приключихме с добри новини – в големите градове има ръст, може би Пловдив прави изключение.

Това заяви пред БНР Добромир Ганев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ).
 
В София ръстът за цялата година на обема от сделки е 6%, иначе няма особена промяна от последните няколко месеца от 2019 г. в сравнение с началото на тази“, отбеляза Ганев.
 
Той допълни, че тази година няма очаквания да бъдат повишавани лихвите на банките, което е добра новина за пазара, купувачите и инвеститорите.

istock
istock


„От другата страна като противовес можем да кажем, че изключително високата строителна активност продължава и данните го потвърждават с двуцифрени ръстове на разрешенията за строеж и на започнатото ново строителство“, каза председателят на НСНИ.

В кои квартали са най-скъпите апартаменти в София

Той изрази убеденост, че няма започнато незаконно строителство в големите градове: „Що се отнася до предлагането миналата година ръстът на цените, който е следен от НСИ, е по-нисък в сравнение с последните години в рамките на 2-3 процента, но все пак ръст“.
 
„Има натиск на пазара от страна на новото строителство, изключително сериозен е особено за по-старото строителство (1990-2003 г.)“, посочи Ганев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg