Интересът към по-големи апартаменти, започнал след началото на пандемията се запазва, както и към жилища в затворени комплекси и сгради със собствен двор, към партерни апартаменти с тераса-двор, както и към апартаменти с големи тераси и гледки. Това показва анализ на Bulgarian Properties.

Поради завръщането на инвеститорите на пазара делът на двустайните жилища, които са най-ликвидни и най-атрактивни за вложение, е нараснал и си е върнал дела от около 50% от закупените жилища.

През третото тримесечие на тази година делът на закупените двустайни жилища е 46%, а на тристайните - 38%. Четиристайните апартаменти запазват равнището си от 10% от общите покупки.

Коефициентът на достъпност на жилищата към средата на 2021 г. обаче запазва нивата си от миналата година от 1,11. Това означава, че малко над една средна месечна софийска заплата е нужна за закупуването на един квадратен метър жилищна площ в столицата.
Причината е продължаващият ръст на средната заплата в столицата, като по данни на НСИ към второто тримесечие тя е 2072 лв., или с близо 14% над нивото ѝ през същия период на миналата година.

Започналите през 2020 г. тенденции са се разгърнали през 2021 г. и жилищният пазар е продължил да привлича купувачи с цел собствено ползване и живот в по-качествена среда, в по-просторни и светли жилища. Поради това продължава търсенето на по-големи апартаменти, а новото строителство остава предпочитано, показват още данните на агенцията.

Това наред с ръста на средната работна заплата в София, който е по-голям от темпа на покачване на цените на жилищата, е довело до интензивен и на моменти еуфоричен жилищен пазар, който оставя голяма част от търсенето неудовлетворено, посочват от Bulgarian Properties.

istock
istock

Макар че издадените разрешения за строеж на жилищни сгради в София се ускоряват до 498 за първото полугодие при 437 през същия период на миналата година и 450 през първата половина на 2019 г., цялостното усещане е за по-бавно излизане на проектите на пазара, отбелязва компанията.

Какви са цените на жилищата в най-търсените квартали на София

Това може да се дължи и на изчакване от страна на инвеститорите заради нарастващите цени на материалите, за да могат да ценообразуват адекватно новите си проекти.

И тази година новото строителство е предпочитано от купувачите в София, а сделки продължават да се сключват активно от най-ранен етап на изграждане, тъй като с напредъка на строителството възможностите за избор стават по-ограничени.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg