Българите търсят все по-големи жилища заради пандемията, показват данни на агенциите за недвижими имоти. Купуват се основно монолитни и големи имоти, като само през миналата година средната площ на имотите, купувани се е увеличила със 17%.

Над 60% от закупените жилища са с три или повече спални, увеличава се и делът на закупените къщи около София, като през 2021 г. ръстът на покупките на къщи е с 40%.

80% от получателите на кредити са семейства, купуващи първо жилище или подобряващи комфорта на досегашното. 60% са млади хора до 40 години.

В София за шест години цените на жилищата са нараснали с 63%. През първите две тримесечия на тази година обаче ръстът в столицата се ускорява до над 11%, докато средно за пет години той е бил 9%. Цените на пазара на стари жилища растат с 10% повече от цените на новите жилища, показват данни на "ЕРА Недвижими имоти".

Според експерти една от причините са оскъпяването на новите жилища е, че строителните компании трябва сами да изграждат инфраструктурата, за да получат разрешение за строеж.

istock
istock

Това положение реално повишава цените на новите жилища, защото на свой ред предприемачите калкулират вложените средства за изграждането й в цената на жилището.

Има ли балон на пазара на имоти

Така на практика купувачът плаща два пъти за нея - веднъж с купуването на апартамента, защото инвеститорът си калкулира в цената му допълнителния разход, и втори път през местните данъци на общината.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg