Сеизмичната устойчивост на сградите и контролът при проектирането коментира проф. Петър Павлов, ръководител на Национален център по сеизмично инженерство пред NOVA NEWS.

Строителството в България е по-качествено от това в Турция и Албания, заяви той. С темата за „срока на годност“ на сградите се спекулира, посочи Павлов.

Той коментира основните проблеми, които намаляват сеизмичната устойчивост на сградите – проектиране, експлоатация, лошите материали и др.

Строителен инженер: „Срокът на годност” на панелките е изтекъл

Проф. Павлов обясни, че след земетресението във Вранча българските власти са предприели увеличаване на нормите за сигурност на сградите. През 1987 г. отново са повишени нормите, допълни той. “След 2010 г. сградите се изчисляват по Еврокод 8 (част от системата за оразмеряване на конструкции на сеизмични въздействия). Затова мога да кажа, че в България качеството на строителството е много по-високо от това в Турция и Албания“, заяви той.

istock
istock

Въпросът за контрола на експлоатация на сградите е проблемен, поясни експертът.

Българите ударно си строят къщи

Проф. Павлов успокои, че при евентуални трусове в България се очаква „сградите да реагират добре“. Той е на мнение, че България има нужда от лабораторен комплекс, в който да се извършват експериментални изследвания на строителните системи, да се правят препоръки за укрепване, удължаване на живота им.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg