Ръст на запитванията и сключените сделки с луксозни къщи отчитат експертите от Unique Estates.

През последните месеци обаче в следствие на извънредните условия, купувачите, които традиционно избират апартамент за живеене, вече се интересуват от предлагането на къщи на сходни цени - между 400 000 и 600 000 евро.

Търсят се предимно новопостроени жилища, обзаведени и с двор, а като райони, освен Бояна и Драгалевци, могат да се обособят също Банкя и Горна баня.

Според експертите на компанията периодът на извънредното положение е дал възможност на по-заможните клиенти да отделят необходимото време и внимание за покупката на имот, в резултат на което през изминалия месец са финализирани множество сделки, отлагани във времето.

„Купувачите на висок клас жилища обикновено са много заети, често пътуват, тъй като са предимно от висшия мениджмънт или собственици на бизнес. Свободното време, което им остана, бе чудесна възможност за по-задълбочен преглед на пазара и провеждане на огледи.

Благодарение на нашата реакция в този иначе напрегнат момент, успяхме да удовлетворим желанията им и да затворим ключови сделки“, допълва Весела Илиева от компанията.

istcok
istock

Средносрочното наемане на имоти за живеене – на месечна или седмична база, все още е новост за българския пазар, но експертите от Unique Estates виждат сериозен потенциал в развиването на подобна практика.

От една страна, тя дава възможност на семейство, живеещо в апартамент в центъра например, да наеме къща в Бояна за лятото, където ще разполага със собствен басейн и по-бърз достъп до планината. От друга страна, собствениците на тези имоти могат да получат по-висока доходност.

Въпреки слуховете за спад на цените, такъв не беше отчетен. Собствениците на луксозни жилища обикновено нямат належаща нужда да продават и могат да си позволят да изчакат. Това дава допълнителна устойчивост на този сегмент и дългосрочна сигурност на вложенията. 

Ако човек притежава луксозен имот, той много трудно може да изгуби парите, вложени в него, дори по време на криза, твърдят експертите.

По време на извънредното положение се възобнови интересът към луксозни имоти в два района, позабравени през последните години – Банкя и Бистрица. Макар и малко по-отдалечени, те привличат купувачите с чист въздух и добра инфраструктура. Запитванията за къщи досега се ограничаваха до Бояна, Драгалевци и Симеоново, но вече съм тях се добавят Панчарево и Камбаните.

istock
istock

„Традиционно търсени остават престижните локации – Докторска градина, Лозенец, Изток, Изгрев. В тези квартали интересът е стабилен и цените на имотите са без промяна. Все по-привлекателен става районът около мол Парадайз.

Благодарение на инвеститорския интерес и свободните терени за строителство, районът бързо се облагороди, разполага с добър транспорт и се обособява като зона със смесено предназначение - за живеене, работа и забавление“, пояснява Весела Илиева.

Експерт: В България ипотеките са по-евтини от тези в САЩ

От компанията очакват през следващите месеци пазарът да се характеризира с устойчиво търсене и стабилни цени.
Обемът на сделките плавно ще расте, като още през есента е възможно нивата им да се възстановят напълно.

istock
istock

„Дори да има втора вълна на коронавируса, всички участници на пазара сме много по-подготвени, спрямо началото на COVID кризата. Предприели сме необходимите мерки, за да реагираме бързо и адекватно на променящата се обстановка, за да продължим работа“, каза Весела Илиева.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg