Продажбите на жилища през 2020 година са намалели в много страни от ЕС в сравнение с 2019 година и въпреки това е продължила тенденцията за покачване на цените, сочат данни на Евростат.

Спадът на продажбите е настъпил след увеличението в почти всички тези страни през 2019 година в сравнение с 2018-а.

До голяма степен свитите продажби се дължат основно на блокадите около първите прояви на коронавируса в Европа.

През второто тримесечие, когато повечето икономически активности бяха блокирани, продажбите на жилища в България например намаляват с 28,3%. Това понижение се наваксва с ръст в последните месеци на 2020 година.

Най-съществен спад в разгара на пълната вълна от коронавируса записва Ирландия, където сделките с имоти са били с 40% по-малко на годишна база.

Двигател на пазара на имоти са ниските лихви по ипотеки

Годишен ръст на продажбите и през четирите тримесечия на 2020 година отбелязват само Дания и Нидерландия, е видно още от статистиката.

Евростат
Евростат

Най-съществено е намалението на годишните продажби на жилища в Кипър (-23,3%), Словения (-17,5%), Белгия (17,4%) и Ирландия (-16,4%). За България годишният спад на продажбите приближава 10 на сто. В Дания сделките се увеличават с 20%, а в Нидерландия - с 10 на сто.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg